ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 16:55

Moldova da karıştı

Moldova da karıştı

Rusya yanlısı ayrılıkçı bölge, bağımsızlığının tanınmasını istedi.


Moldova’nın Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgesi Transdinyester Moskova’dan bağımsızlığını tanımasını istedi. Ukrayna’nın doğu ve güney bölgelerindeki ayaklanmalar ise Moldova sınırına kadar dayanmış durumda.

İtar-Tass’ın haberine göre Transdinyester Yüksek Konseyi, bağımsızlıklarının tanınması ile ilgili resmi başvuruyu Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, üst kanadı Federasyon Konseyi ve Kremlin’e iletti.

Transdinyester Yüksek Konseyi yaptığı açıklamada, kararın 2006’da yapılan referandum çerçevesinde alındığı belirtildi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Moldova içerisinde kalan Transdinyester’de yapılan referandumda halkın yüzde 97’si bağımsızlığı ve Rusya ile birleşmeyi desteklemişti.

Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi daha önce de Rusya’ya tanınma başvurusunda bulunmuş, ancak olumlu cevap alamamıştı. Transdinyester yeni başvurusunda Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını örnek gösteriyor.

Transdinyester Yüksek Konseyi Başkanı Mihail Burla başkanlığındaki bir grup milletvekilinin yarın Moskova’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Burada Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin ile görüşmeyi planlıyorlar.

Bölge milletvekili Vıçıslav Tobuh, “Transdinyester’in durumu yasal olarak Kırım’dan farklı değil. Kırım’ın Rusya ile birleşme senaryosu aynıyla uygulanabilir.” dedi.

Ukrayna sınırında yer alan Transdinyester 1990’da bağımsızlığını ilan etmiş, Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya tanımıştı.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER