ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Nisan 2014 Cumartesi 18:51

Mısır'daki idama Almanya'dan protesto

Mısırdaki idama Almanyadan protesto

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Almanya'nın Köln kentinde protesto edildi.


Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) ve UETD Köln Bölgesi Gençlik Kolları'nın organizasyonunda Dom Kilisesi'nin önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.
Türkçe ve Arapça ilahiler eşliğinde başlayan gösteride, idam kararını eleştiren basın bildirisi okundu.

Basın bildirisini okuyan UETD Köln sivil toplum kuruluşları (STK) Başkan Yardımcısı Muhammed Kaygan, Mısır'da askeri diktatörlüğün insan haklarını ayaklar altına aldığını belirterek, "Biz burada, Mısır'da en utanç verici ve alçakça usullerle oynanan bir diktatörlük oyununa, alçakça işlenen cinayetlere karşı olduğumuzu ve bu kirli entrikalar karşısında, tarafımızı ilan etmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz" dedi.

Kaygan, eylemin din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin bütün dünyadaki diktatörlük rejimlerine tepki anlamına geldiğini ve dünyanın farklı yerlerindeki zulümleri ve zorbalıkları da protesto ettiklerini ifade etti.

Dünyadaki Müslüman halkların özgürlüklerine kavuşması için mücadele ettiğini anlatan Kaygan, "Ama bu halklar ne zaman kurtulmak istese özgür olmak için başını kaldırsa dünyanın bütün emperyalist güç odakları, elbirliğiyle o özgür olmak isteyen, zincirlerini kırmak isteyen bu toplumlara vurdukları zincirleri, kelepçeleri daha bir güçlendiriyorlar" diye konuştu.

Eyleme katılan Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İsmail Ertuğ da Mısır'daki idam kararlarına ilişkin, "Mısır'daki olaylar hepimizi üzüyor. Mısır'daki olaylara siyasi yorum yapmak istemiyorum ancak oradaki siyasi grubun eski başbakanının politikasını beğenir veya beğenmezsiniz. 529 kişinin katliamı tabii ki hiçbir şekilde tasdik ve kabul edilemez. Dolayısıyla bugün buradaki programı ben destekliyorum" dedi.

Hakkında idam kararı verilen 528 kişinin beraat etmesini umduklarını söyleyen Ertuğ, "Farklı bir şekilde cezalandırılacaksa 21. yüzyılda ölüm cezasının dışında farklı cezalar mevcut. İllaki cezalandırılacaksa idam olmasın diyorum ben. Bütün demokratlara bu durumu protesto etmelerini tavsiye ediyorum" ifadesini kullandı.
Avrupa'nın konuya sessiz kalmasını da eleştiren Ertuğ, Batı dünyasının en azından idam kararının iptal edilmesi için baskı yapabileceğini kaydetti.

Meydanı dolduran protestocular ''Kahrolsun Sisi, seninleyiz Mursi'', ''Diktatörlüğe hayır'', ''Mısır'da idama hayır'' diye sloganlar attı ve sık sık tekbir getirdi.

UETD Gençlik Kollarına üye bir grup genç, protesto meydanına darağacı kurarak, Mısır'daki idamlara tepkilerini gösterdiler. Darağacına asılan genç, şehadet getirerek, temsili olarak asılırken, diğer idam sanıkları da gencin idamıyla kendilerini yere bıraktı. Eyleme, Türklerin yanı sıra Araplar ve Almanlar katıldı.

Polis gözetiminde düzenlenen eylemin ardından grup dağıldı.

Öte yandan, geçen hafta Berlin Türk Cemaati'nin organizasyonunda Mısır'ın Berlin Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, idam kararını protesto etmişti. Protestoların, Almanya genelinde sürmesi bekleniyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER