ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2013 Pazartesi 17:23

Mısır'da her yer direniş!

Mısırda her yer direniş!

Mısır'daki darbeye karşı direnen Mısır halkına destek tüm dünyada çığ gibi büyüyor.


Darbeye karşı direnen Mısır halkına destek çığ gibi büyüyor. Ülke genelinde yapılan 'Direniş Mitingleri'ne milyonlar katıldı. Yemen'den İsrail'e, Bosna'dan Türkiye'ye birçok ülkede cunta protesto edilirken ABD ilk günkü tavrından geri adım attı. İsveç darbeyi kınadı, İran ve Rusya darbecileri uyardı.

Mısır'da 3 Haziran akşamı görevinden askeri darbeyle uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye destek ülke içinde ve dışında her geçen gün artarak sürüyor. Müslüman Kardeşler'in (İhvan) başlattığı mitingler dün 'Dik Duruş' adı altında yapıldı. Başkent Kahire'nin Rabia'tul Adeviyye Meydanı başta olmak üzere Mısır'ın her kentindeki Mursi'ye destek gösterilerine milyonlarca insan katıldı. Müslüman Kardeşler'in Partisi HAP ve İhvan'a yakınlığı ile bilinen Vasat Partisi açıklama yaparak, 'Mısır halkı, Mursi'nin görevinden uzaklaştırılmasını kabul etmiyor. Mursi iade edilene kadar bu halk meydanlardan ayrılmayacak' restini çekti.

BEYAZ SARAY ÖFKELENDİ

Akşam saatlerinde yüz binlerce kişi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ve Savunma Bakanlığı'nı kuşattı. Kahire Üniversitesi de dev gösterilere sahne oldu. Ordu ise kalabalıklara Adeviye üstünde uçak uçurarak cevap verdi. Tahrir'deki Mursi karşıtı '30 Haziran Cephesi' ise 'İstiklal' adı altında tüm ülke çapında gösteri çağrısında bulundu. Bu arada yükselen direniş karşısında geri adım atmaya başlayan askeri cunta, İhvan'a seçimlere girmeye izni verileceği çağrısında bulundu. Ancak İhvan diyalog çağrısını 'Mursi olmadan olmaz' diyerek reddetti.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN...


Yükselen direniş karşısında pozisyonunu değiştiren ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da kimseyi desteklemediğini söyledi. ABD Başkanı, yine darbe ifadesini kullanmazken Beyaz Saray, darbede parmağı olduğu yönündeki haberleri yalanladı.

FELAKETE YOL AÇABİLİR

Dünyada ise Mursi'ye destek gösterileri yayılıyor. Afganistan'dan Bosna'ya Fas'tan ve İsrail'e kadar bir çok ülkede Mursi'ye destek gösterileri yapılırken Yemen'den sonra İran da Mısır'daki askeri darbeyi kınadı. En sert açıklama ise İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'den geldi. Avrupa Birliği'nin (AB), Mısır'da ordunun yönetime el koymasını 'darbe' olarak görmeme tavrını sert biçimde eleştiren Bildt, 'Afrika Birliği prensiplerden yana durdu, Mısır'ın üyeliğini askıya aldı. AB demokrasi konusunda Afrika Birliği'nden daha az endişeli olamaz' ifadesini kullandı.

DARBECİLER YİNE MEYDANDA

Mursi yanlılarının Rabia'tul Adeviyye'deki gösterileri sürerken darbe yanlıları da Tahrir'de gösteri yapıyor. Müslüman Kardeşler ve Mursi destekçileri 'Dik Duruş' Mursi karşıtları ise 'İstiklal' adlı altında protestolar düzenledi. Mursi karşıtlarının Tahrir Meydanı'nındaki saldırıları da devam ediyor. Ayrıca darbe yanlısı göstericiler bazı elçiliklerin önünde 'iç işlerimize karışmayın' sloganıyla protesto da yaptı. Gösteriler nedeniyle ordunun olağanüstü güvenlik önlemleri aldığı gözlemlendi.

AKİF VE ŞATIR'A İHTİYATİ HAPİS CEZASI

Mısır Başsavcılığı, 'terör ve şiddete teşvik' suçlamasıyla gözaltına alınan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) eski başkanlarından Muhammed Mehdi Akif'in de arasında bulunduğu 4 İhvan lideri hakkında 15 günlük ihtiyati hapis kararı çıkardı. Akif dışında ceza alan isimlerin Başkan Yardımcılarından Hayrat Şatır (sağdaki resim) Reşad Beyyumi ile Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Başkanı Muhammed Saad el-Katatani olduğu kaydedildi. Ayrıca 7 İhvan lideri için yakalama emri çıkarıldı.

PUTİN: "DARBE İÇ SAVAŞIN HABERCİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır'da seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasından sonra ülkede iç savaş çıkabileceğini söyledi. Kazakistan ziyareti sırasında konuşan Putin, Mısır'da zaten çeşitli sorunlar bulunduğunu belirterek son darbeyle bu ülkede de Suriye'deki gibi iç savaş çıkma ihtimalinin arttığını savundu.

MISIRLILAR MEYDANLARA!...

Katar'da yaşayan İslam dünyasının önemli alimlerinden Yusuf El Kardavi, yayınladığı fetvayla Mısırlıları Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek vermeye çağırdı. Mısır'da doğan Kardavi, kendi internet sitesinde de yayınlanan çağrıda, askeri darbenin demokrasiye ve anayasaya aykırı olduğunu vurgulayarak 'Tüm Mısır halkı Müslüman Kardeşler ve Muhammed Mursi'nin yanında yer almalı' dedi.

Bosna, Yemen ve İsrail işgali altındaki birçok bölgeden Mursi'ye destek geldi.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER