ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2013 Perşembe 11:10

Mısır'da demokrasiye darbe!

Mısırda demokrasiye darbe!

Mısır'da demokrasinin en karanlık günlerinden biri yaşanıyor. Mısır ordusu seçimle iktidara gelen Mursi'yi darbe ile indirdi.


Dünyanın bir kısmı Mısır'ı timsah gözyaşları ile izlerken diğer yanda demokrasiye inanmış milyonlarca insan olan biten karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor. Mısır ordusu seçimle iktidara gelen Mursi'yi darbe ile indirdi. Mısırlı binlerce insan darbenin yapılmasına dakikalardır alkış tutuyor. Tıpkı 1980 darbesi sonrası Türkiyesi'nde olduğu gibi...

Darbeyi gerçekleştiren Mısır'ın Kenan Evren'i Abdülfettah El Sisi bir açıklama yaptı. Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi, Mursi'nin saat 20 itibariyle cumhurbaşkanlığı görevinden alındığını, anayasanın askıya alındığını, geçici teknokratlar hükümeti kurulacağını açıkladı.

İşte Sisi'nin konuşması özetle şöyle:


MISIR HALKININ TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Şimdiye kadar birçok çağrı yapıldı. Mısır askeri stratejik bir yardım da sundu. Karşılaştığımız büyük zorluklar ve tehditlerin üzerinden gelebilmek için sosyal güvenlik ve politik açıdan çağrıda bulundu. Askeri kuvvetler bölünmenin, gerginliğin, çatışmanın olmamasını istiyor. Mevcut krizden çıkabilmek için bütün çağrıları yapıyor. Askeri tarafın göstermiş olduğu talepler 21-22 Haziran'da görüşlerini bildirmiş olduk. Her türlü devlet mercii tarafından askerin görüşleri reddedilmiş oldu. Mısır'daki kitlelerin de istekleri ve talepleri reddedilmiş oldu. Bizim amacımızın uzlaşmadır, insanların umudunu, güvenini sağlamaktır. Başkanın dün yapmış olduğu konuşma ve bunun öncesindeki süreçler kitlelerin taleplerini karşılanmadığını gösteriyor.

TEKNOKRAT HÜKÜMETİ OLUŞTURULABİLİR

Mısır'da bir yol haritası çizilmelidir. Bu yol haritasında çeşitli konular vardır. Bunlar arasında Anayasa'nın askıya alınması vardır. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da aynı şekilde bu süreçten geçmesi gerekmektedir. Erken seçimin açıklanması gerekmektedir. Yeni başkan seçilene kadar ara bir hükümetin oluşturulması gerekmektedir. Bu ara dönemdeki kararnameler çıkarılmalıdır. Teknokrat bir hükümet oluşturulabilir. İlgili tüm süreçleri yönetmesi gerekmektedir.

ULUSAL BİR UZLAŞMA SAĞLANMALIDIR

Tüm ölçekteki ilgili değiştirme süreçlerinin Anayasa çerçevesinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Askeri Yüksek Şura, parlamenter seçimlere bu yolda gitmeli ve de parlamenter seçimlerin sürecini başlatmalıdır. Etik bir başlık altında medyanın özgürlüğü, halkların özgürlüğü dikkate alınarak bunlar yapılmalıdır ki, gençlere yetki verilebilsin ve de karar verme süreci sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilsin. Ulusal bir uzlaşma gerçekleştirilebilsin. Her taraftan kişilerin katılımıyla gerçekleştirilsin.

HALKIMIZIN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR

Mısır Askeri Kuvvetleri ayakta duracaktır, İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı'yla iletişim içerisinde olacaktır. Huzurlu ve barışçıl bir ortam içerisinde bu sürecin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Askeri kuvvetler, polis ve de yargı personeli bu noktada kendini adamıştır. Halkların güvenliğini, emniyetini ve refahını sağlamak için kendini adamıştır ve de bunun savunmasını yapmaktadır.


MURSİ DARBEYİ KABUL ETMEDİĞİNİ AÇIKLADI

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Mursi'nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi'nin "Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım" dediği ifade edildi.

Müslüman Kardeşler yöneticisi Eşref Abdülgaffar, bu koşulları kabul etmediklerini ve sokaklarda kalmayı sürdüreceklerini belirtti.

Mursi'ye karşı bir oyun oynandığını düşündüğünü belirten Abdülgaffar, Hüsnü Mübarek'in bir süre sonra ortaya çıkacağını ifade etti.  

TELEVİZYONLAR KAPATILDI

Mısır'da darbenin ardından Müslüman Kardeşler'e destek veren en az üç televizyon kanalının uydu yayını engellendi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de zırhlı araçlar desteklenen ordu birlikleri birçok önemli noktaya konuşlandırıldı.

Mısır devlet televizyonu, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kardinal Tovadros ve muhalefet liderlerinden Muhammed Baradai'nin yol haritasını açıklayacağını duyurdu.

Mısır 25, El Nas ve El Hafız adlı kanallarının çalışanlarının da gözaltına alındığı iddia ediliyor. 

Katar'ın El Cezire Mübaşir televizyon kanalının ofisi polisler tarafından basıldı. Burada çalışan gazeteciler ile bazı teknik personel gözaltına alındı. Polisin, El Cezire'nin Kahire'den yaptığı yayını durdurmasının ardından televizyonun Katar'daki merkezinden yayınına devam edildi.

Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

MURSİ NEREDE?

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Cumhurbaşkanlığı Muhafızlığına ait Salah Salim'de bulunan misafirhanede kaldığı bildirildi. Stratejik köprüler ve kavşakların yanı sıra Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen göstericilerin bulunduğu Rabiatü Adeviye Camii çevresinde de askerlerin önlem aldığı görüldü.

MURSİ YANLILARI TOPLU NAMAZ KILDI VİDEO İÇİN TIKLAYIN...

Kahire'de Mursi taraftarları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşanıyor. Devlet televizyonu, marşlar eşliğinde askeri filmler yayınlamaya başladı.

KANDİL'E 1 YIL HAPİS

Mısır Başbakanı Hişam Kandil hakkında Nisan ayında verilen bir yıllık hapis cezasının onandığı ve Kandil'in görevden alındığı öne sürüldü.

İLK TEBRİK EDEN SUUDİ ARABİSTAN OLDU

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Mısır'da yönetime el koyan ordunun açıkladığı yol haritası uyarınca, cumhurbaşkanlığı seçimi yapılana kadar ülkeyi yöneteceği duyurulan Muhammed Adli Mansur'a tebrik mesajı gönderdi. Abdulaziz, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'yi de kutladı.

Kral Abdulaziz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mansur'a gönderdiği tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:

''Sizi, Mısır'ın bu kritik döneminde ülkeyi yönetecek olmanız dolayısıyla kutlarız. Allah'a, kardeş Mısır halkının hayallerini gerçekleştirebilmeniz yolunda yükünüzü hafifletmesi için dua ediyoruz. Mısır ordusunu, General Abdulfettah es-Sisi'nin şahsında tebrik ediyor, ülkeyi nereye çıktığı belli olmayan bu tünelden çıkardıkları için kendilerini kutluyoruz. Allah Mısır'ın istikrarını ve güvenliğini korusun.''

ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Mısır'da şu an durum değişken olduğu için askeri darbe yapılıp yapılmadığını söyleyemeyiz" açıklaması yaptı.

ABD'nin Mısır'da oluşan şartlardan büyük endişe duyduğunun belirtidiği açıklamada, Mısır'daki tüm tarafların müzakere ve şiddetin azlatılması için adım atmaları istendi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ise Mısır halkının endişelerine karşı daha duyarlı olması talep edildi. Barışçı siyasi çözümün Mısır için en iyi seçenek olduğu kaydedildi.

ABD, İngiltere ve Kanada'nın Mısır'a gidilmemesi için seyahat uyarısı yayınladığı belirtildi. El Ahram sitesinin haberinde, söz konusu ülkelerin Mısır'daki vatandaşlarını tahliye etmek için uçak göndereceği belirtildi.

"ENDİŞE DUYUYORUZ"

ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı açıklamada "Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'yi iktardan indirme ve Mısır anayasasını askıya alma kararından derin endişe duyuyoruz" dedi.

Obama, "Mısır ordusunu kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye ve Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tutuktlamalardan kaçınmaya çağırıyorum. Bugünkü gelişmeler ışığında, ilgili bakanlıklara ve kuruluşlara, ABD yasaları altında Mısır'a yönelik yardımların etkilerini gözden geçirme emri verdim." dedi.

6 POLİS ÖLDÜ

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından Marsa Matruh kentinde emniyet müdürlüğüne yönelik roketli saldırıda ilk belirlemelere göre 6 polis hayatını kaybetti.

Roketli saldırıyı düzenleyenler hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Kentte Muhammed Mursi'yi destekleyen büyük gösteri devam ediyor.

İKİNCİ KEZ GEÇİCİ CUMHURBAŞKANLIĞI YAPACAK

Mısır'da ordu tarafından geçici cumhurbaşkanlığına getirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adil Mansur, ülke tarihinde bu göreve getirilen ikinci kişi oldu.

Anayasa Mahkemesinde bu sabah yapacağı yeminle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması beklenen Mansur, 1945 yılında doğdu. Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1967'de mezun olan Mansur, 1960-1970 yılları arasında aynı fakültede Kamu Hukuku ve İdari Bilimler alanında yüsek lisans yaptı.

Mansur, 1984'te Danıştay'a müsteşar olarak atandı ve 1992'ye kadar çalıştı. 1983-1990 yılları arasında Suudi Arabistan'a Ticaret Bakanlığı Hukuk Müsteşarı olarak tayin edilen Muhammed Mansur, 1990-1992 yıllarında Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nde müsteşar olarak görev yaptı.

1992'de Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak atanarak, başkan olarak seçilene dek bu görevini yürüten Mansur, 19 Mayıs 2013'te Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun onayıyla başkan seçildi.

Adli Mansur, eski cumhurbaşkanlarından Enver Sedat'ın, suikasta uğramasının ardından dönemin Meclis Başkanı Sufi Ebu Talib'ten sonra geçici cumhurbaşkanlığına getirilen ikinci isim oldu.

Anayasa Mahkemesin kuruluş kanununda 2011'de yapılan düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genel Kurul tarafından seçilecek en eski 3 üyenin onayının ardından Cumhurbaşkanı tarafından tayin ediliyor.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu, anayasanın askıya alındığını ve erken seçimler yapılıncaya kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u geçici cumhurbaşkanı atandığını açıklamıştı. 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER