ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Ağustos 2013 Cuma 21:02

Mısır'da darbeye karşı milyonluk gösteri

Mısırda darbeye karşı milyonluk gösteri

Mısır'ın başkenti Kahire ve Giza'da "Darbeye karşı milyonluk" gösteri kapsamında 33 camiden Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına doğru yürüyüşler başladı.


Mısır'ın başkenti Kahire ve Giza'da "Darbeye karşı milyonluk" gösteri kapsamında 33 camiden harekete geçen darbe karşıtları, Kahire'deki protestoların merkezi Rabiatul Adeviyye ile Giza'nın toplanma alanı Nahda meydanlarına doğru yürüdü. Darbe karşıtı gösteriler nedeniyle başkent Kahire'de birçok yol trafiğe kapandı.

Mısır Vakıflar Bakanlığı ile El-Ezher'in darbe karşıtı vaaz verilmemesi konusunda imamlara yönelik kararı da bir çok cami imamı tarafından delindi. Kahire, İskenderiye, Sina, Marsa Matruh ve Asvan kentlerindeki birçok cami imamının, darbenin aleyhine vaazlar vererek yapılan katliamları kınadığı bildirildi.

42 DERECE SICAĞIN ALTINDA YÜRÜDÜLER

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi aleyhine sloganlar atan göstericiler, uzak noktalardan meydanlara yürüyerek ulaşıyor. Darbe karşıtı göstericiler, Kahire'de 35 derece, Asvan'da 40, Luksor'da 42 ve Marsa Matruh'ta 38 derece sıcağın altında yürüdü.

Ramazan ayında şiddetli sıcak altında yürüyen göstericileri serinletmek için üzerlerine su serpen tulumbacılar da yürüyüş kortejlerinde görev yapıyor.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de gösteri düzenleyen binlerce kişi "Hepimiz şehit olmaya geldik" diye sloganlar attı. İskenderiye'deki gösteriler Korniş Caddesi ile El-Kaid İbrahim Camisi çevresinde düzenleniyor.

DARBECİLERİN TEHDİDİ DAHA DA MOTİVE ETTİ

Mısır'da İçişleri Bakanlığı'nın "Meydanların tahliye edileceği" yönündeki tehdidinden sonra bugün düzenlenen gösterilere katılımın oldukça yüksek olduğu gözleniyor. Mısır tarihinin en büyük gösterileri olarak belirtilen eylemler, darbe yönetimini, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevine iade etmeye zorlama hedefi taşıyor.

Güney kentleri Asvan, Luksor, Asyut, Beni Suveyf gibi kentlerde gösterilere katılımın yüksek olduğu gözlenirken, kent merkezlerindeki göstericilerin sayısı yüz binler ile ifade ediliyor. Kuzey Sina'nın toplam nüfusu 200 bini bulan El-Ariş, Şeyh Züveyd ve Refah kentlerinde de en az 80 bin kişinin darbe karşıtı gösterilere katıldığı bildiriliyor.

ORDUNUN "GÖSTERİ YAPMAYIN" ÇAĞRISINA UYMADILAR

Ordunun "güvenlik nedeni ile gösteri yapmayın" çağrısına uymayan Bedevi Aşiretleri Konseyi, El-Ariş kent merkezindeki gösterileri organize ediyor. Bölgedeki gösterilerin güvenliği de Bedevi kabileleri tarafından sağlanıyor.

Kanal kentleri Süveyş, İsmailiye ve Port Said'de göstericiler, kamu binaları önünde Mursi'nin görevine iadesini ve darbenin son bulmasını istiyor.

Nil Deltası'nın Minye,Tanta, Şarkıyye,Masura, Bahira ve diğer kentleri de darbeye karşı çıkarak sokaklara döküldü. Binlerce kişi darbe karşıtı gösterilere katılırken, Mısır polisinin göstericilere yönelik saldırıları da protesto edildi.

MURSİ MISIR'IN NELSON MANDELASI GİBİ

Öte yandan Mısır'da temaslarda bulunan ve Rabiatul Adeviyye Meydanı'nı ziyaret eden Afrika Birliği heyetinin temaslarının ayrıntıları da ortaya çıktı.

İhvan'dan yapılan açıklamaya göre dün Rabiatul Adeviyye Meydanı'nı ziyaret eden Mali eski Cumhurbaşkanı Alpha Ömer Konare başkanlığındaki Afrika Birliği heyeti, Müslüman Kardeşler Teşkilatı yetkililerine, Mursi ile yaklaşık 2 saat görüştüklerini ve Mısır'da yaşanan askeri darbenin "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Mursi için "Mısır'ın Nelson Mandela'sı gibi" nitelemesinde bulunan Konare, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın geçmişini iyi bildiklerini, Rabiatul Adeviyye gösterilerinin de barışçıl olduğunu vurguladı. Müslüman Kardeşler'in siyaset yapmaya çalıştığını ve siyasi sürecin içinde yer aldığını kaydeden Konare, "Mursi ile görüşmemiz olumluydu. Kendisinin sağlık durumu iyi. Bizlere 'Ne zaman beni görmek isterseniz sizi kabul ederim' şeklinde bir jeste bulundu" ifadesini kullandı. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER