ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Eylül 2018 Pazartesi 16:11

Mısır'da 20 muhalif hakkında nihai idam kararı

Mısırda 20 muhalif hakkında nihai idam kararı

Mısır Yargıtayı, "Kirdase olayları" olarak bilinen davada 20 sanık hakkındaki idam kararını onadı


Mısır'da "Kirdase olayları" olarak bilinen davada 20 sanık hakkında verilen idam kararı Yargıtay tarafından nihai olarak onandı.

Mısır resmi ajansı MENA'nın haberine göre Yargıtay, 2013 yazında Kahire'nin batısında yer alan Kirdase bölgesinde bir karakolu basmak ve 17 polisi öldürmekle suçlanan sanıklar hakkında yerel mahkemenin verdiği idam kararını onadı.

Yüksek mahkeme aynı dava kapsamında, 80 sanığa verilen müebbet (25 yıl) ve aralarında bir çocuğun da olduğu 35 sanığa verilen onar yıl hapis cezasını da onadı. Yargıtay 20 sanığın ise beraatine hükmetti.

Kahire Ceza Mahkemesi 155 kişinin yargılandığı davada 2 Temmuz 2017'de 20 sanık hakkında idam cezası vermişti.

Yargıtay'ın onamasıyla sanıkların bütün yargı yollarının tükendiği, sadece Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi tarafından affedilme durumunda infazdan kurtulabilecekleri bildirildi.

Mısır yasalarına göre nihai idam kararı alan sanıkların dosyaları Adalet Bakanlığı aracılığı ile Cumhurbaşkanlığına sunuluyor. Cumhurbaşkanı tarafından idam hükmünün hapis kararına çevrilmemesi veya affedilmemeleri halinde sanıkların cezası 14 gün içinde infaz ediliyor.

Mısır'da son kararla birlikte darbe karşıtlarının yargılandığı davalarda idam cezası kesinleşen sanık sayısı 57'ye yükseldi. Daha önce başka davalarda 37 sanık hakkında nihai idam kararı verilmişti. Ancak 37 sanığın idam kararını Yargıtay'ın onaylamasının üstünden 14 günden fazla geçmesine rağmen cezalar infaz edilmedi.

Mısır'da 2013'teki askeri darbeden bu yana farklı suçlamalardan ölüm cezasına çarptırılan 27 kişi idam edildi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER