ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2013 Pazartesi 07:58

Mısır ordusu, Gazze sınırındaki 11 tüneli kapattı

Mısır ordusu, Gazze sınırındaki 11 tüneli kapattı

Gazze halkının ihtiyaçlarını karşıladığı Mısır-Gazze arasında bulunan tüneller Mısır'ın darbeci ordusu tarafından kapatıldı.


Mısır ordusunun, Mısır-Gazze arasındaki 11 tüneli kapattığı bildirildi.

Gazze halkı, İsrail ablukası nedeniyle ihtiyaçlarının büyük bir kısmını Mısır-Gazze arasında bulunan tüneller aracılığıyla karşılıyor.

Mısır ordusu, daha önce de kaçakçılık ve yasa dışı girişleri önlemek amacıyla Mısır-Gazze arasındaki birçok tüneli kapatmıştı.

GAZZE SOLUKSUZ

Mısır'da darbe en çok Gazze'yi etkiledi. Abluka altındaki Gazzeliler için tek çıkış kapısı olan Refah sınırının kapatılması bölgeyi insani kriz ile burun buruna getirdi.

Askeri darbe ile, Müslüman Kardeşler (İhvan) iktidarına son veren Mısır ordusu Gazze'nin kabusu oldu. Cumhurbaşkanlığı koltuğundan indirilen Muhammed Mursi'nin gidişiyle birlikte cunta ilk iş olarak Gazze'nin dışa açılan 'nefes borusu' Refah sınır kapısını kapattı. Neye uğradığını şaşıran Gazze halkı isyan etti ancak buna rağmen 'Mısır'ın bizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz' açıklaması yaptılar.

Sadece Refah'ı kapatmakla kalmayan Mısır ordusu Gazzelilerin en temel ihtiyaçlarını almak için açmak zorunda kaldıkları tünelleri de hedef alınmaya başladı. Son birkaç günde 40 tünel Mısır hava saldırılarında yokedildi.

BİR YIL UYARDIK

Önceki gün Mısırlı darbeci generallerden Ayman Salama görev süresi boyunca Mursi'ye Gazze tünellerinin kapatılması yönünde uyarılarda bulunduklarını ancak Mursi'nin her defasında Gazze'nin yardıma ihtiyacı olduğunu söylediğini açıkladı. Salama ülke güvenliğini tehlikeye attığını öne sürdüğü Mursi'nin bu nedenle yargılanacağını söyledi. Tünellerin de yıkılmasıyla boğucu bir abluka altında kalan Gazze'de yakıt, inşaat malzemesi ve gıda gibi temel ihtiyaç maddelerinde kıtlık yaşanmasından korkuluyor. Refah bölgesindeki tünellerden mal geçişinin azalması yüzlerce aracın benzin istasyonlarına giden yollarda sıraya girmesine de sebep oldu. Dolmuş taksi sahibi Nahed Gandil, bir haftadır yakıt almak için sırada bekleyenlerden biri: 'Yolcudan sadece 1 şekel alıyoruz. Burada yaşam çok zor.' diyor ve ekliyor: 'Bıktık ve yorulduk.'

GAZ HATTINA SALDIRI

Mısır'dan Ürdün'e gaz sağlayan El-Ariş kentindeki boru hattına düzenlenen bombalı saldırı sonucu yangın çıktı. Saldırganlar El-Ariş kentinin güneyinde bulunan boru hattına yerleştirdikleri patlayıcıları uzaktan kumanda ile infilak ettirdi. Olayın ardından saldırganlar kaçtı. Patlama sonrası büyük bir yangın çıktı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER