ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2013 Pazartesi 08:05

Merkel Türkler olmadan hükümet kuramayacak

Merkel Türkler olmadan hükümet kuramayacak

Hükümet Ortağı SPD, Almanya Başbakan'ın Merkel'e hükümeti kurmak için Türkler'e çifte vatandaşlık şartı koştu.


Alman'ya da yaşayan 3 milyon Türk'e yıllardır "Ya Alman, ya Türk olun" diyen Başbakan Merkel, köşeye sıkıştı. Koalisyon umudu SDP, "Çift Pasaport yoksa biz de yokuz" restini çekti.

22 Eylül'deki seçimlerden yüzde 41,5 oy almasına rağmen tek başına iktidar olamayan Merkel, Yeşiller'den koalisyon için olumsuz yanıt alınca son umut olarak Sosyal Demokratlar'ın (Spd) kapısını çaldı. Ancak Spd Merkel'e çift vatandaşlık şartı koştu.

"TEK ŞART ÇİFTE VATANDAŞLIK"

Vatan'ın haberine göre, Almanya'da 22 Eylül'de yapılan ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) lideri Angela Merkel'in büyük zaferiyle sonuçlanan genel seçimlerden sonra koalisyon görüşmelerine geçen Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (Spd), hükümeti kurmak için ilk şartlarının Almanya'da yaşayan Türkler'e 'çifte vatandaşlık verilmesi' olduğunu belirtti.

KOALİSYON TÜRKLER'E BAĞLI

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel başkent Berlin'de yaptığı konuşmada, koalisyon görüşmelerinde uzlaşmaya gidilmesi gerektiğini söylerken, seçim süresince seçmenlerine verdikleri sözleri yerine getirmek istediklerini bildirdi. İki hafta önce koalisyon görüşmelerine başlamaya hazır olduklarını ve maddeler üzerine anlaşmaya varmak istediklerini bildiren Spd kanadı, "Almanya'da yaşayan Türkler'e çifte vatadanşlık verilmediği müddetçe, görüşmeleri bitirebiliriz" dedi.

"YENİDEN SEÇİMLERE GİDERİZ

Koalisyon görüşmelerini bitirmekten çekinmeyeceklerini bildiren Gabriel, "Çifte vatandaşlık üzerinde anlaşmak en önemli şartımız. Anlaşamazsak yeniden seçimlere gideriz" şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET ŞARTI

SPD Genel Başkan Yardımcısı ve Federal Milletvekili Aydan Özoğuz, konu hakkında CDU kanadından olumlu sinyaller aldıklarını belirtirken, "Kağıt üzerinde anlaşmaya varmadıktan sonra, masadan olumlu bir sonuç çıkamaz" dedi. 'Asgari ücret, eğitim ve istidham konularında da ısrarlı olduklarını belirten Özoğuz, ülke genelinde tüm sektörlerdeki çalışanlar için yasal olarak saatte 8,50 avro asgari ücret talep ettiklerini bildirdi. Koalisyon görüşmeleri için 10 maddelik liste belirlediklerini bildiren Spd, bu maddeler arasında en çok çifte vatandaşlığa önem verdiklerini bildirdi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin lideri Başbakan Merkel, seçimlerde yüzde 41.5 oy oranıya büyük bir zaferle yeniden iktidara geldi. Sosyal Demokrat Parti de aldığı yüzde 25.7 oy oranıyla seçimlerden ikinci çıkan parti oldu.

GERİ SAYIM BAŞLADI

İki taraf arasındaki koalisyon görüşmelerinin bu ay sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Spd, ardından yapılacak koalisyon sözleşmesini 470 bin üyesine mektupla oy kullanma yöntemi ile oylatacak. Oy kullanma işleminin 6 Aralık'ta başlayacağı ve 12 Aralık'ta sona ereceği belirtilirken, oyların sayılacağı 14-15 Aralık tarihlerinde de Spd'nin Birlik Partileri ile hükümet kurup kurmayacağının açıklanacağı kaydedildi.

Oylama, üyelerin en az yüzde 20'sinin katılması durumunda geçerli olacak. Taraflar, yıl başından önce Başbakan Merkel öncülüğünde bir hükümet kurmayı hedefliyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER