ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Eylül 2013 Pazar 21:34

Merkel kazandı, AfD umudunu koruyor

Merkel kazandı, AfD umudunu koruyor

Almanya, bugün sandık başına gitti ve kimseyi şaşırtmaması beklenen federal seçimlerde yine şaşırtıcı bazı detaylar ortaya çıktı.


Federal Meclis’in 18′inci dönem seçimlerinde kesin olmayan ilk hesaplamalara göre sandıktan şu sonuçlar ortaya çıktı: CDU/CSU yüzde 42,5, SPD yüzde 25,9 Sol Parti 8,4, Yeşiller yüzde 8, FDP yüzde 4,6, AfD yüzde 4,9, Korsanlar yüzde 2,5 ve diğer partiler ise yüzde 5,6.

SEÇİMLERE KAÇ PARTİ VE KAÇ ADAY KATILDI?

Federal Parlamento’nun 18′inci döneminde milletvekili olmak için ülke genelinde 299 seçim bölgesinde, 38 partiden 4 bin 451 aday yarıştı. Bin 5 kişi doğrudan aday olurken, bin 746 aday ise partilerinin hazırladığı eyalet listelerinden, bin 700 kişi ise hem doğrudan ve hem de eyalet listelerinden aday oldu.

KAÇ TÜRK KÖKENLİ ADAY YARIŞTI?

Bu yılki seçimlerde 60 Türk kökenli aday Federal Meclis’e girebilmek için yarıştı. Türk kökenli adaylarla birlikte bütün göçmen kökenli milletvekili adaylarının sayısı ise 106′da kaldı.

Sandıklar açılmadan önce yaklaşık 10 Türk kökenli adayın Federal Meclis’e girmesi bekleniyordu. Hesaplamalar tamamlandıktan sonra bu sayı da netleşmiş olacak.

5 MİLYON GÖÇMEN KÖKENLİ İÇİN FIRSAT

Almanya’da yaklaşık 15 milyon yabancı kökenli bulunduğu, bunların 5 milyonunun oy verme hakkına sahip olduğu ve yaklaşık 1 milyon Türk’ün de Alman vatandaşlığına geçmiş olduğu göz önünde bulundurulacak olursa ortaya çıkan sonuç göçmen kökenli seçmenlerin yüzde 10’nu oluşturuyor.

Daha önceki yıllarda sandığın kaderini bazen sadece birkaç bin oyun belirlediği hatırlanacak olursa, bu seçimlerde Türk kökenli oyların niçin bu kadar önemsendiği anlaşılabiliyor.

HESSEN SEÇİMLERİ DENGELERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Öte yandan Hessen eyaletinde yapılan eyalet meclisi seçimlerinde, kesin olmayan ilk sonuçlara göre hükümetin değişmesi gündemde.

CDU/CSU, KÜÇÜK ORTAĞA NİYE SAHİP ÇIKMADI?

Hıristiyan Birlik partilerinin, özellikle seçimler öncesinde ikinci oylara talip olan FDP’ye katiyen karşı çıkması dikkat çekti. Dört yıllık hükümet döneminde Bakım Parası’ndan 10 Euro’luk muayene katkı payı gibi bir çok konuda iç krizler yaşandı.

Merak edilen konuların başında Bavyera’da yüzde 49’la tek başına iktidar olmayı başaran Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi lideri Horst Seehofer ile kardeş partisi CDU'nun lideri Angela Merkel’in “yabancı araçlara ücret” konusunda nasıl uzlaşacağı.

Çünkü Seehoher bu ücreti istemeyen partilerle ortaklık yapmayacağını söylemişti, Merkel ise bu harcın kesilmesinin istemediğini halka açıklamıştı. Ayrıca bu ortaklık Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi’ndeki (Bundesrat) dengeyi değiştirmek için yetersiz kalabilir.

SEÇİMLER TEKRARLANIR MI?

Partiler, hükümet kurmak için kendilerine tanınan otuz günlük süre içinde ittifak sağlayamazsa, anayasal düzenleme gereği seçimlerin yeniden yapılması gerekiyor.

Ancak siyasi gözlemciler Merkel yönetiminde herhangi bir koalisyon kurulması ihtimaline neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Bu kapsamda seçimlerin tekrarlanması çok düşük bir ihtimal olarak kalıyor.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER