ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 11:27

Medvedev, nükleer santralini denetledi


Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Voronej bölgesindeki Novovoronejskaya nükleer santralini ziyaret etti. Medvedev, tesiste yeni inşa edilen beşinci ünitedeki çalışmaları yerinde inceledi. Rus yetkililer, modernizasyon çalışmalarının ardından yenilenen tesisin bir başka benzerinin Türkiye'de Mersin Akkuyu Nükleer Santrali bünyesinde inşa edileceğini anlattı. Medvedev, Türkiye dahil yurtdışında Rusya'nın nükleer teknolojisinin başarısı için diplomatik kurumların da faal olmasını istedi.

Rusya Başbakanı'na çalışmalarla ilgili bilgi veren santral görevlileri, yeni tesisin 2035'e kadar hizmet edeceğini aktardı. Medvedev'e gezide eşlik eden Rusya Nükleer Enerji Kurumu Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko, 1980 yılında kurulan santralin yeni modernizasyon çalışmaları için 14 milyar ruble harcandığını belirterek, "Bu ünite en çağdaş teknoloji kuşağına ait. Bu ünite hatta deprem, sismik karşıtı korunma sistemine de sahip, deprem olasılığında reaktör otomatik olarak duruyor" dedi.
Medvedev'in "Voronej bölgesinde sismik tehlike mi var?" sorusu üzerine Rosatom Başkanı, "Hayır. Ama 2011'de Japonya'da meydana gelen depremden sonra her yerde böyle sistemler kuruyoruz." bilgisini aktardı.

Santral operatörlerinin çalışmalarını da yakından inceleyen Medvedev, "Bu tür üniteye sahip santrallerin üzerine 400 tonluk uçak düşse bile bir şey olmaz" diyerek övdü. Bunun üzerine Rosatom Başkanı Kiriyenko, "Bu, dünyada böyle nitelikte olan ilk proje. Çünkü içi dopdolu Boeing uçağı üzerine düşse de hasar görmez. Bu arada aynı ünitelerin benzerini Nijni Novgorod bölgesi ve Türkiye'de de inşa edeceğiz" karşılığını verdi.

Daha sonra nükleer santral çalışmalarıyla ilgili Voronej'de özel toplantı yapan Rusya Başbakanı, "Rus nükleer teknolojimizin yurtdışı piyasasına sunularak artırılması öncelikli stratejik hedefimiz. Bu hedefimizi, hem siyasi hem organize hem de operasyon düzeyinde gerçekleştiriyoruz. Rusya bu tür programlarını Türkiye, Çin, Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Ermenistan, Ukrayna ve Belarus'da gerçekleştiriyor. Elimizdeki tüm imkanlar, ekonomik ivmeler ve diplomatik desteklerden yararlanmalıyız.”talimatını verdi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER