ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Aralık 2016 Cuma 17:30

Mali ve Gine'de "Türk Külliyesi" açıldı

Mali ve Ginede "Türk Külliyesi" açıldı

Batı Afrika ülkelerinden Mali ve Gine'de Diversity Farklılık Derneğince yapımı tamamlanan fakir öğrencilerin parasız eğitim göreceği okul, yurt ve camiden oluşan külliye düzenlenen törenle hizmete sunuldu Bamako Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı İnön: "Hiçbir karşılık beklemeden Mali halkının hizmetine sunulan bu tür gönüllü faaliyetleri destekliyoruz. Bamako'da Malili çocuklara eğitim verecek olan Seyyid Kamil Eğitim Külliyesinin dost ve kardeş ülke Türkiye ve Mali arasında mükemmel seyre


Diversity Farklılık Derneğince Mali ve Gine'de yapımı tamamlanan, ihtiyaç sahibi öğrencilerin parasız eğitim göreceği okul, yurt ve camiden oluşan külliye törenle hizmete sunuldu.

Mali'nin başkenti Bamako'da düzenlenen açılış programına Mali Eğitim Bakanı Barthelemy Togo, Din İşleri Bakanı Habib Cann, Türkiye'nin Mali Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Aslı İnön, Türk hayırseverlerden oluşan 50 kişilik grup, dernek yetkilileri ve bin civarında yerli halk katıldı.

Türkiye'nin Mali Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı İnön, "Hiçbir karşılık beklemeden Mali halkının hizmetine sunulan bu tür gönüllü faaliyetleri destekliyoruz. Bamako'da Malili çocuklara eğitim verecek olan Seyyid Kamil Eğitim Külliyesinin dost ve kardeş ülke Türkiye ve Mali arasında mükemmel seyreden ilişkileri daha da güçlendireceğini ve bu eğitim merkezinin tüm Mali halkına yararlı olmasını ümit ediyoruz." dedi.

Diversity Farklılık Derneği Başkanı Yusuf Büyük de Afrika'nın geleceği için insanı merkeze alan kalıcı eserler inşa ettiklerini bugün açılışı yapılan Seyyid Kamil Eğitim Külliyesinin de bunun güzel örneklerinden biri olacağını söyledi.

İlk ve ortaöğretim düzeyinde 120 öğrencinin eğitim, barınma ve gıda ihtiyaçlarının karşılanacağı külliyede 500 kişi kapasiteli bir de cami bulunuyor. Kurumda 4'ü Türkiye'den 7'si de Malili olmak üzere 11 öğretmen görev yapacak. Eğitim dili Türkçe ve Arapça olacak kurum, bu vasıflarıyla Mali'de ilk olma özelliği taşıyor.

Türkiye ve hayırseverlere dualar edilen program kapsamında, katılımcılara ve halka yemek ikram edildi. Ayrıca külliyenin açılış töreninden önce, "Bir Nefes Sıhhat" sağlık projesi çerçevesinde başkent Bamako ve Segou şehirlerinde 366 ihtiyaç sahibi çocuk, dernek tarafından sünnet ettirildi.

- "Artık çocuklarımız göç yolunda canlarını vermeyecek, Gine'nin geleceği için çalışacaklar"

Gine'nin Kankan eyaletinde, ihtiyaç sahibi öğrenciler için okul ve yurt olarak hizmet verecek 80 kişilik eğitim binası da düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa Kankan Eyaleti Eğitim Bakanı Zakaria Kaba, Din İşleri Bakanı Muhammad Kaba, Eyalet Valisi Aziz Diop, Türkiye'den 60 kişilik hayırsever grubu ve çevre köylerden yerli halk katıldı.

Eğitim Bakanı Kaba, burada yaptığı konuşmada, ülkelerine böyle bir müessese kazandırdığı için Türkiye halkına müteşekkir olduklarını ifade etti.

Din İşleri Bakanı Muhammad Kaba da eğitim kurumlarına çok ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Daha ekim ayında Bankalan köyünden daha iyi bir yaşam hayaliyle Avrupa'ya gitmeye çalışan 10 kişi Libya açıklarında boğularak hayatını kaybetti. Bu külliye, tüm Gine'ye örnek olacak. Artık eğitim alarak yetişecek çocuklarımız göç yolunda canlarını vermeyecek, Gine'nin geleceği için çalışacaklar." diye konuştu.

Afrika'nın 38 ülkesinde süreklilik temelli faaliyet gösterdiklerini aktaran Diversity Farklılık Derneği Gine Temsilcisi Ümit Hüdaverdi de 2008 yılından beri Gine'de bulunduklarını dile getirdi.

Hüdaverdi, Gine'nin doğusunda başkent Konakri'ye 700 kilometre uzaklıkta bulunan Kankan Eyaleti'ne bağlı Bankalan köyü ve çevresinde yaklaşık 20 bin insanın yaşadığını ve bu insanların bölgenin en doğal ve en ilkel yaşamına sahip olduğunu dolayısıyla projelerinde buraya ağırlık verdiklerini söyledi.

Dernek Başkanı Hüdaverdi, 3 yıldır yürüttükleri projeye destekleri nedeniyle Türkiye ve bölgedeki hayırseverlere teşekkür etti.

Seyyid Arif Eğitim Külliyesi, Gine eğitim sistemine uygun olarak ilk etapta ortaokul olarak hizmet verecek. Eğitim dilinin Türkçe ve Arapça olacağı kurumda Türk ve Gineli 8 eğitimci görev yapacak.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER