ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Ekim 2017 Salı 12:17

Libya'da hava saldırısı

Libyada hava saldırısı

UMH Başkanlık Konseyi, 17 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili soruşturma başlatılması için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu


Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi'nin, ülkenin doğusundaki Derne kentinde gerçekleşen hava saldırısıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden soruşturma başlatılmasını talep ettiği bildirildi.

UMH Başkanlık Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, kime ait olduğu henüz bilinmeyen uçakların dün Derne kentinde düzenlediği ve 17 kişinin öldüğü, 30'dan fazla kişinin yaralandığı hava saldırısıyla ilgili soruşturma başlatması için BM Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Saldırının şiddetle kınandığı açıklamada, "Hava saldırısı, tüm kriterlere göre bir savaş suçudur." ifadesine yer verildi.

Başkanlık Konseyi'nin kente yönelik ablukayı kırmak için çabaladığı bir dönemde söz konusu saldırının gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, "Libyalıların öldürülmesi ve korkutulmasına müsamahakâr davranılmayacak. Tüm imkânlar kullanılarak en kısa zamanda saldırının kaynağı ve arkasında duranlar öğrenilecek ve elde edilen bulgular ışığında gerekli işlemleri yapacağız." denildi.

Açıklamada, kente uygulanan ablukanın acilen kaldırılarak insani yardımların girişine ve yaralıların kentten çıkarılıp tedavi edilmesine izin verilmesi talep edildi.

Derne Mücahitleri Şura Konseyi, 2015 yılında terör örgütü DEAŞ'tan aldığı Derne kentini elinde tutuyor. Derne, ülkenin doğusunda General Halife Hafter güçlerinin kontrolünde olmayan tek kent konumunda bulunuyor.

Şura Konseyi, İslami gruplar tarafından, General Hafter'in "Bingazi'yi aşırı gruplardan temizlemek amacıyla" başlattığını ileri sürdüğü operasyona karşı 12 Aralık 2014'te kurulmuştu. Ülkede meşruiyet iddiasındaki hükümetlerden bağımsız hareket eden konsey, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü DEAŞ'la da mücadele ediyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER