ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ekim 2014 Salı 13:14

Lavrov'dan Rusya'ya yatırım açıklaması

Lavrovdan Rusyaya yatırım açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin tek taraflı Rusya’ya uyguladığı yaptırımların hakkında açıklama yaptı.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin tek taraflı olarak Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Avrupa ülkeleri açısından yıl sonuna kadar 40 milyar Euro maliyeti olacağını, gelecek yıl bir 50 milyar Euro daha kayıp yaşayacaklarını açıkladı.

Avrupa İş Konseyi (EBA) yetkilileri ile Moskova’da bir araya gelen Lavrov, “Avrupa Komisyonu’nun tahminlerine göre Rusya’ya yönelik yaptırımların maliyeti bu yıl 40 milyar Euro olacak. Gelecek yıl da bu rakam 50 milyar Euro'yu bulur. Ben bu rakamların şu an güncellenmesi durumunda rakamların daha yüksek çıkacağını düşünüyorum.” dedi.

Şu an Almanya ekonomisinin büyüme rakamlarında hızlı bir düşüşün gündeme geldiğini hatırlatan Lavrov, “Gerçekten Rusya’da da zarar var. Ancak kaynaklarımızla sanayi sektörünün modernizasyon imkanı ve genel olarak tüm alanlarda verimli çalışmalar yapılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın Avrupa ülkelerinden gıda alımını durdurmasının yaptırım olmadığını, Rusya’nın kendi ekonomik çıkarlarını korumak için aldığı bir karar olduğunu savunan Lavrov, “Avrupa’da tarım sektörüne sağlanan destek, Rusya’nın en az 6 katı daha fazla. Bu yüzden gıda alımını durdurma yaptırım değil. Bu bizim kendi ekonomik çıkarlarımızı koruma ve adil olmayan ortamda rekabet etme çabası.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın yaptırımlara karşı uzun vadeli programlarla kendini korumaya çalıştığını vurgulayan Lavrov şu şekilde konuştu: “Burada kısa vadeli bir çözüm yok. Benzer durumlarda tekrar karşılaşılması da dikkate alınarak program hazırlandı. Bu ileri teknoloji ve inovasyon alanında işbirliğini tamamı ile yok olacağı anlamına gelmiyor. Biz AB ile serbest ticaret bölgesi oluşumu ile ilgili müzakerelere hazırız… Rusya-AB arasında iletişimin kesilmesi problemlerin normal yapıcı bir şekilde müzakere edilmesine izin vermiyor.”

Rusya’da temaslarda bulunan AB delegasyonundan Vygaudas Usackas da Ekim sonunda Rusya’ya yönelik yaptırımların iptalinin değerlendirileceğini açıkladı. AB, Ukrayna’da durumun istikrara kavuşması, Rus birliklerinin çekilmesi ve sınır kontrolünde yaşanan gelişmelere göre yaptırımlar kısmen ya da tamamen kaldırılacak.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER