ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2014 Perşembe 18:37

Lama, protesto edildi

Lama, protesto edildi

Tibet'in ruhani lideri Lama, Frankfurt'ta protesto edildi.


Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama, Almanya'nın Frankfurt kentinde 300 kişilik Budist grup tarafından protesto edildi.

Bazı konferans ve toplantılara katılmak üzere Frankfurt'a gelen Lama, Paul's Kirche Kilisesi'nde öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı. Bu sırada kilise önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup Lama'yı protesto etti.

Uluslararası Shugden Topluluğu (ISC) öncülüğünde bir araya gelen gruptakilerin, üzerinde "Dalai Lama yalan söylemeyi bırak", "Dalai Lama yanlış yapmayı bırak" ve "İbadete ve dine özgürlük" yazılı dövizler taşıdıkları görüldü. Bölgede toplanan Dalai Lama taraftarları da protestocu gruba, çeşitli sloganlarla tepki gösterdi.

Protestocuların sözcüsü Marcus Rehnert, Dalai Lama'nın bazı Budistlere getirdiği yasakları ve ibadet etme özgürlüklerini kısıtlamasını protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

Dalai Lama'nın yasaklarını uygulamayan ve istediklerini yapmayan Budistlerin zulüm gördüğünü ve manastırlardan uzaklaştırıldığını anlatan Rehnert, "Bu yanlış bir durum. Özellikle de bu kendini sürekli tolerans sahibi, barışçıl olduğunu söyleyen bir insandan geliyorsa doğru değil. O gerçekten kendini takip etmeyen insanlara yanlış davranıyor. Aslında zulüm ediyor. Biz bu yüzden bugün bunu protesto ediyoruz" diye konuştu.

"Dalai Lama artık yalanı bırak, lütfen bu insanlara özgürlüklerini ver" diyen Rehnert, Dalai Lama'nın politik kişiliği sebebiyle Budizm'e zarar verdiğini ve insanlar arasında ayrım yapmaya son vermesi gerektiğini kaydetti.
Tibetli protestocu rahiplerden Geshe Lobsang Phuntsok da ibadet yöntemleri konusunda özgürlük ve barış talep etmek için toplandıklarını ifade etti.

Kendi istedikleri yöntemlerle acı çekmeden ve korkmadan ibadet etmek istediklerini aktaran Phuntsok, "Dalai Lama bize bu konuda her zaman baskı yapıyor. Bu şekilde ibadet edenleri manastırdan, okuldan kovuyor. Biz kısıtlamaların, yasaklamaların olmadığı dini özgürlük istiyoruz" ifadesini kullandı.

Kanada'dan gelen Tibetli Zama Tulku ise Frankfurt'a ibadet şartlarını hafifletilmesi taleplerini Dalai Lama'ya iletmek için geldiklerini söyledi. Özellikle Tibet toplumunun yaşadığı Hindistan'da ibadet şartlarının hafifletilmesini iistediklerini vurgulayan Tulku, problemlerin temelde Hindistan'daki durumdan kaynaklandığını ancak dünyadaki bütün Budistleri etkilediğini bildirdi.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER