ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 16:43

"Kurumlar ırkçı değil ama ırkçı çalışanlar var"


Almanya'nın Federal Parlamento NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, “Polis veya istihbarat kurumları ırkçı değil. Bu kurumlarda çalışan ırkçı insanlar var." dedi.

Almanya’da bazı insanların kurumsal ırkçılıktan bahsettiğini ancak kendisinin buna katılmadığını söyleyen Edathy, ayrıca aşırı sağcılığın birçok siyasi tarafından tehlike olarak görülmediğini ifade etti.

Berlin’de yabancı gazetecilerle bir araya gelen NSU Komisyonu Başkanı gündeme dair soruları cevapladı. NSU Komisyonu’nun hedefinin demokratik hukuk devletine olan güven kaybını geri kazanmak ve cinayetlerin bütün yönleriyle aydınlatılması olduğunu kaydetti.

TARİHİN EN BÜYÜK İSTİHBARAT SKANDALI

Almanya tarihinin en büyük istihbarat skandalının yaşandığını belirten politikacı, “Güvenlik birimleri önemli hatalar yaptı. Katilleri aile çevresinde aradı. Türklerin, polise doğruyu söylemeyecekleri önyargısıyla hareket etti. Ancak yıllar sonra aşırı sağ motifle cinayetlerin işlendiğini ortaya çıktı." diye konuştu.

NSU terör hücresinin hedefinin göçmenlere korku vermek ve güvensizlik hissi oluşturmak olduğunu söyleyen Edathy, “Benim için hala 2006’da son cinayeti işledikten sonraki yıllarda ‘NSU terör hücresi üyeleri nasıl ve nerede saklandı?’ sorusu cevap bekliyor. Bir de tabiî ki Kassel’deki cinayet yerinde görülen istihbarat muhbirinin durumunun açıklığa kavuşması gerekiyor. Ümit ediyorum ki NSU’nun hayatta kalan son üyesi Beate Zchäpe’nin 17 Nisan 2013’te başlayacak davada konuşmasıyla birçok soru cevap bulur.” dedi.

TÜRK MEDYASININ NSU DAVASINI İZLEMESİ İÇİN BİR YOL BULUNABİLİR

Türk medyasının Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin uyguladığı akreditasyon yöntemi nedeniyle duruşmayı izleyemeyecek olması hakkında bir soru üzerine Edathy, “NSU Komisyonu Başkanı olarak bu konuda yorumda bulunmak istemiyorum. Almanya’da mahkemeler bağımsız. Fakat başka şekilde de karar verebilirdi. Türk medyasının duruşmaya girme talebini olumlu karşılıyorum. Mannheim’da benzeri bir davada mahkeme İsviçre medyasına öncelik verdi.” ifadelerini kullandı.

TÜRK EĞİTİM MERKEZİ DE NSU LİSTESİNDE YER ALMIŞ

Diğer taraftan Alman Westdeutsche Allgemeine gazetesi NSU ile ilgili yeni bir iddia ortaya attı. İddiaya göre 2006 yılının mart ayında Dortmund’da bulunan bir Türk Eğitim Merkezi’ni hedef alan saldırı da ırkçı Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü tarafından yapılmış. Haberde 2006 yılında saldırı düzenlenen Dortmund Türk Eğitim Merkezi binasının da NSU’nun listesinde yer aldığı ve örgütün saldırı hedefleri arasında bulunduğu iddia edildi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER