ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2013 Salı 09:55

"Kürt sorunu çözülemeyen Türkiye..."

"Kürt sorunu çözülemeyen Türkiye..."

BDP’li vekiller ABD Dışişleri Bakanlığı’nda çözüm sürecini anlattı.


Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile BDP Milletvekili Nazmi Gür Türkiye’deki çözüm sürecini ABD’li yetkililerle anlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda 3 farklı görüşme gerçekleştiren Türk, bu görüşmeleri gazetecilere değerlendirdi.

Washington temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret eden Türk ve Gür, ilk görüşmeyi Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin ile gerçekleştirdi. Daha sonra Türkiye Masası yöneticileri ile bir araya gelen milletvekillerinin son görüşmesi Beyaz Saray Türkiye İlişkileri sorumluları ile oldu.

Görüşmelerde ağırlıklı olarak Türkiye’deki çözüm süreci ve Suriye meselesi ele alındı. BDP’nin mevcut konulardaki görüşleri ve beklentilerini dile getirildi. ABD’den katkı sunması talep edildi.

Türk ve Gür, Residence Inn Otel’de ABD yaşayan Kürt toplumu ile de bir araya geldi. Burada Washington temaslarını değerlendiren Türk, ABD’li yetkilerin sürecin hassasiyetinin bilincinde olduğunu söyledi.

Kürtlerin geleceğini düşünmeden Ortadoğu’ya barışın ve istikrarın gelmeyeceğinin herkesin farkında olduğunu ifade eden Türk, Suriye ve Ortadoğu konusunda ABD’li yetkililere düşüncelerini net olarak ilettiklerini kaydetti.

Türk, “Suriye’deki çözümün ancak Kürtlerle muhalefetin bir araya getirilmesi ile ve Kürtlerin geleceği ile ilgili demokratik yöntem ve yaklaşımlarla bu sürecin ancak demokratik bir sürece dönüşebileceğini söyledik. Önemli olan Esed’in gitmesi ama Esed’in gitmesi ile her şey de çözülmüyor. Eğer Kürtleri Alevileri, Süryanileri Ermenileri kucaklayacak bir anlayış olmazsa sonuçta bir iktidar değişikliği olmuş olur. Farklı bir şey olmaz. O ülkeye demokrasi gelmiş diyemeyiz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, KÜRT MESELESİNİ KENDİ İÇİNDE ÇÖZMELİ

Kürt meselesinin Türkiye’nin kendi içinde çözmesi gereken bir sorun olduğunu bunu ABD’li yetkililere de söylediğini kaydeden Türk, “Ama Demokratik bir dünya için, demokratik bir Ortadoğu için, halkların demokratik geleceği için herkes katkı sunabilir. Amerika, Ortadoğu ve Türkiye üzerinde önemli bir aktördür. Bu sorunun barışçıl yöntemlerle çözümü konusunda hükümeti teşvik edebilir, cesaret verebilir.” dedi.

Türk, ABD’li yetkililerin Türkiye’deki barışçıl süreci desteklediklerini ve önemsediklerini bu sürecin çok hızlı geliştiğini kendilerinin de beklemedikleri şekilde hızlı geliştiğini ifade ettiklerini söyledi.

Dış güçlerin müdahalesi ile sorunların çözülemeyeceğini ancak sorunun çözme iradesi ortaya çıktığı zaman bu iradeyi destekleyebilecek bir rol oynayabileceklerini kaydeden Türk, “Bunu bir müdahale şeklinde asla ve asla düşünmüyoruz.” ifadelerini kullandı.

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEYEN TÜRKİYE ORTADOĞU’DA ETKİN ROL OYNAYAMAZ

Bu konuda kendi düşüncelerini ifade ettiğinin altını çizen Türk, “Bana göre Kürt sorunu çözülmeyen Türkiye Ortadoğu’da etkin bir rol oynayamaz. Bence Başbakan da bunun farkında. Ama Kürtlerin haklarını ne kadar içselleştirmiş bunu tartışabiliriz. Kürt sorunu çözülmediği takdirde Ortadoğu’da Türkiye ne öncülük yapabilir. Ne önemli bir aktör olabilir. Çünkü bugün Ortadoğu’nun dört parçasında Kürtler yaşıyor. Kürtler hakkına hukukuna sahip olmadığı takdirde Türkiye Ortadoğu’da herkes tarafından kabul edilen bir ülke konumuna nasıl yükselebilir. Bence bu artık fark edildi. Bunlar benim düşüncelerim." şeklinde konuştu.

KUZEY IRAK YÖNETİMİ TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU’DAKİ EN BÜYÜK DOSTU

Geçmişte Irak Kürtleri için federasyona karşı çıkıldığını ama bugün Türkiye’nin Ortadoğu’daki en büyük dostunun Kuzey Irak yönetimi olduğunu kaydeden Türk, Kürtlerle yeniden girilecek bir çatışma döneminin Irak Kürtleri ile mevcut dostane ilişkileri sürdürmeyi zorlaştıracağını kaydetti.

Türklük kavramının kaybolacağı düşüncesine sahip kişilerin olduğuna da değinen Türk, "İsterseniz anayasanın bütün sayfalarına Türklük yazın. Bizim itirazımız yok ama biz farklı kültürlerin ve kimliklerin de güvence altına alınmasını istiyoruz. Bunların inkar edilmemesini istiyoruz. Yoksa bizim Türklükle, Türk halkıyla sorunumuz yok ki. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası." ifadelerini kullandı.

ABD’deki temaslarına devam eden Türk ve Gür, bazı yetkililer ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeyi planladıklarını açıkladı. 




KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER