ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 21:59

Kosova'da organ ticareti davası


Priştine Mahkemesi, "Medicus" adlı bir klinikte organ ticareti yaptıkları iddiasıyla yargılanan 5 kişiyi, 1-8 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

Priştine Mahkemesi, davaya adını veren "Medicus" adlı klinikte, organ ticareti yaptıkları iddiasıyla yargılanan klinik sahibi Lütfi Dervişi ve oğlu Arban Dervişi'yi suçlu buldu.

Mahkeme, Lütfi Dervişi hakkında 8 yıl hapis ve 10 bin avro para cezası verirken, Arban Dervişi'yi aynı suçtan 7 yıl 3 ay hapis cezası ile 2 bin 500 avro para cezasına çarptırdı. Baba ve oğul Dervişi'nin ayrıca mağdurlara 15 bin avro tazminat ödemesine karar verildi.

Anestezistler Sokol Hajdini 3 yıl, Süleyman Dula ve İslam Bytyqi de birer yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Bu arada, dava kapsamında aranan ve ismi Türkiye'de de organ ticaretine karışan Dr. Yusuf Erçin Sönmez ile İsrail'li Mosha Harel hakkında ise henüz yakalanamadıkları için karar çıkmadı.
    
Olay
    
Organ kaçakçılığı yapmak suçundan Türkiye'de daha önce yakalanan Dr. Yusuf Elçin Sönmez'in, İsrailli hastalara yasa dışı yollarla Türkler'den aldığı böbrekleri nakillettiği öne sürülmüştü.

Priştine'de 2008 yılında, Türkiye'ye dönmek için havaalanında uçak bekleyen bir Türk genci bayılınca hastaneye kaldırılmış ve muayenesinde gencin böbreğinin alındığı belirlenmişti. Bunun üzerine başlatılan soruşturmada, bu kişinin böbreğinin Dr. Yusuf Erçin Sönmez tarafından "Medicus" adlı klinikte alındığı belirlenmiş, ardından Sönmez hakkında Kosova'da da organ kaçakçılığı suçuna karıştığı iddiasıyla dava açılmıştı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER