ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Nisan 2013 Cuma 11:26

"Koruyucu aile olmak maddi yük getirmiyor"

"Koruyucu aile olmak maddi yük getirmiyor"


Almanya'da koruyucu aile olmak için çok yüksek gelir, çok geniş ev şartlarının olmadığına dikkat çeken Özden Gökdemir, makul şartlara haiz olan herkesin koruyucu aile olabileceğini hatırlattı. Gençlik Daireleri’nin Türk kökenli koruyucu aile bulmakta sıkıntı yaşadığını doğrulayan Gökdemir ailesi, bu konuda yapılan birçok eleştirinin haksız olduğunu dile getirdi.

Gençlik Dairesi tarafından çeşitli sebeplerle koruma altına alınan çocukların sayıları her yıl artarken, buna paralel olarak Türk çocukların oranı da artıyor. Gençlik Dairesi tarafından koruma altına alınan Türk çocukların, bakıcı aile olarak Alman ya da Türk olmayan başka ailelere verilmesi ise son yıllarda en çok tartışılan konuların arasında yer alıyor.

TÜRK BAKICI AİLE ÇOK AZ

Daire tarafından koruma altında alınan Türk çocuklarının koruyucu aile olarak yabancı ailelere verilmesi her ne kadar Türk toplumu tarafından eleştirilse de birçok Gençlik Dairesi yetkilisi Türk kökenli çocukları verecek Türk kökenli bakıcı/koruyucu aile bulamadıkları gerçeğini dile getiriyor. Almanya'nın Esslingen şehrinde yaşayan Gökdemir ailesi sayıları yok denecek kadar az olan Türk kökenli koruyucu/bakıcı bir aile. Bunu ‘bir gönül işi’ olarak nitelendiren Gökdemir ailesi, imkanı olan aileleri koruyucu aile olmaya davet ediyor.

ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLUNMALI

Aile reisi Sabri Gökdemir, medyada gördükleri tablolardan etkilenerek eşi Özden Gökdemir ile birlikte koruyucu aile olmaya karar verdiklerini ifade etti. Sabri Gökdemir süreci şöyle özetledi: “Medyada Jugendamt (Gençlik Dairesi) tarafından koruma altına alınan Türk kökenli çocukların yabancı ailelere verildiğini duyduk. Biz neden koruyucu aile olmayalım dedik. Kendi çocuklarımıza kendimiz sahip çıkmalıyız. Kimsenin kimseyi suçlamasına gerek yok. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı. Kızımı aldık, o ailemizin bir ferdi gibi, evimizi neşesi oldu”

TÜRK KÖKENLİ KORUYUCU AİLE BULUNAMADIĞI DOĞRU

Koruyucu aile olmak isteyenler için prosedürün zannedildiği kadar zor olmadığını dile getiren Özden Gökdemir ise içerik yönü ile oldukça kolay olan birkaç seminerden sonra koruyucu aile olunabildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Koruyucu aile olmak için yapılan seminerler zor değil. Zaten ailenin çocuğa bakıp bakamayacağının tespitine yönelik seminerler. Bir de ailenin ortamına dikkat ediyorlar. Bu ailede çocuk yetişir mi yetişmez mi noktasına dikkat ediyorlar. Gerisi zaten kolay.”

Koruyucu aile olmanın maddi bir yük de getirmediğine dikkat çeken Özden Gökdemir çocukların tüm masrafının Jugendamt tarafından karşılandığını hatırlattı. Gökdemir, “İmkanı olan tüm aileler koruyucu aile olabilir. Bu bir gönül işi. Bir çocuğa sahip çıkmak, kendi kültürü ile yetişmesini sağlayabilmenin mutluluğu tarif edilemez. Tüm vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Kuru kuruya Gençlik Daireleri’ni eleştirmek çözüm değil. Onlar gerçekten Türk kökenli koruyucu aile bulamamaktan yakınıyorlar. Hem bu konuda biz hiçbir önyargı ile karşılaşmadık.” dedi. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER