ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Ekim 2014 Salı 12:01

Kobani'de şehir savaşı sürüyor

Kobanide şehir savaşı sürüyor

Kobani'de şehir savaşı devam ediyor, siviller kaçıyor


IŞİD'in Kobani'ye girmesinin ardından doğu, batı ve güney cephelerinde yoğun çatışmaların devam ettiği öğrenildi.

Türkiye-Suriye sınırındaki gazeteciler, IŞİD koalisyonu uçaklarının gün içinde bir IŞİD mevzisini bombaladıklarını ve kentin üzerinde uçmaya devam ettiklerini söylüyor.

Pazartesi günü kentin doğusunda bir tepeye ve bir de bina çatısına IŞİD bayraklarının dikildiği görüntülenmişti.
Yerel kaynaklar, yaklaşık 2 bin Kobanili sivilin Türkiye tarafına geçtiğini bildirdi.

Kent halkının büyük kısmı tahliye edilmiş olsa da hâlâ 3 ila 4 bin sivilin Kobani'de olduğu ifade ediliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları ve milletvekillerinin bugün Suruç'a gitmesi bekleniyor.
3 mahalle IŞİD'in kontrolünde

Şehir savaşının başlamasının ardından BBC Türkçe Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim'e ulaştı.

Müslim, kanton hükümetinin de silahlandığını ve IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) karşı sokak sokak mücadele edeceklerini söyledi.

Dün Miştenur tepesini ele geçiren IŞİD militanlarının, bugün itibariyle üç mahalleyi de kontrol altına aldıkları öğrenildi.
'Türkiye harekete geçmeli'

Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcisi Karwan Zebari, BBC'nin sorularını yanıtlarken IŞİD'in Kobani'yi ele geçirmesi durumunda bir katliamın yaşanacağını ifade etti ve Türkiye'nin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Zebari, "Artık Türkiye'nin çıkarları ve ulusal güvenliği de tehdit altında. IŞİD'in ilerleyişini kırmak için Kürtlere yardım etmesi gerekiyor" dedi.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Şu ana kadar 9 YPG'linin cesedinin Suruç'a getirildiği ifade edildi.

Türkiye'ye sınırından geçirilen yaralı sayısı ise 40. Ağır yaralılar Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne sevkedildi.
Sınır ilçesi Suruç'ta ise bekleyiş tüm gece devam etti. Evlerini geride bırakıp Türkiye'ye gelen bazı Kobanililer çocuklarının YPG ile birlikte IŞİD'e karşı savaştığını söyleyerek, hastanelere akın etti.

Çoğu Kürt, 160 bin Kobanili IŞİD'in saldırılarına başlamasından bu yana Türkiye'ye sığındı.

Sınırın Türkiye tarafındaki kasabalarda ise tahliyeler gerçekleşti. Güvenlik gerekçesiyle Suruç valiliği tarafından tahliye edilen bölge halkı ilçe merkezine getirildi.

HAVA OPERASYONLARI

ABD, dün akşam IŞİD'e yönelik hava operasyonu yaptıklarını açıkladı ve "Kobani'nin güneyindeki iki IŞİD mevzisinin vurulduğunu" belirtti. Ancak Kürt yetkililer bu saldırıların yetersiz olduğunu dile getiriyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, IŞİD karşıtı koalisyonun Kobani'yi kuşatan militanları vurması gerektiğini, aksi takdirde kentte bir katliam yaşanacağını söylemişti.

TÜRKIYE TARAFINDA HAREKETLILIK

IŞİD'in Kobani'de şehir savaşına başladığı haberinin gelmesiyle birlikte sınırdaki Türk birliklerinde de bir hareketlilik yaşandığı belirtiliyor.

Bugün itibariyle sınıra daha fazla sayıda asker gönderileceği de gelen bilgiler arasında. Suriye'yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namlularını Kobani'ye çevrilmiş durumda bekliyor.

Asker sınır hattında yoğun güvenlik önlemleri alıyor ve kimsenin sınıra yaklaşmasına izin vermiyor. Mürşitpınar sınır kapısı önünde de jandarmanın sivilleri bölgeye yaklaştırmadığı belirtildi.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER