ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2014 Perşembe 13:11

Kobani gerginliği Almanya'ya da sıçradı

Kobani gerginliği Almanyaya da sıçradı

IŞİD’in Kobani’de katliam yapma olasılığı ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı harekete geçmemesini eleştiren Kürtler, Hamburg’ta dün gece de gösteri yaptı.


Pazartesi günü olaysız geçen gösterilerin ardından salı gecesi Hamburg’un St. Georg semtinde Selefilerle karşı karşıya gelen Kürtler, dün gece de gösterilerini sürdürdü. Alman kanalları olaylara geniş yer ayırırken, gazeteler de bu konuda yorumlara yer verdi.

YİNE OLAYLAR ÇIKTI

Polisin bildirdiğine göre, Hamburg’un Altona semtinde, “Suriye’deki Kürtlere destek ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük” mitingi yapıldı. Yaklaşık bin 300 dolayında kişinin katıldığı mitingin sonunda olaylar yaşandı. Çevre illerden de destek alan Hamburg polisinin müdahale ettiği olaylarda, çok sayıda kesici ve delici aletin yanı sıra bir de silah ele geçirildi. Polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor. Salı akşamı Selefilerle Kürtler arasında yaşanan olaylarda 14 kişi yaralanmıştı.

YORUMLAR

Alman televizyon kanalları ve gazeteleri, bu olaylara geniş yer verdi. Devlet ve özel kanallar olayları ilk haber olarak ekrana getirirken Westdeutsche Zeitung'da Kürtler ile radikal İslamcı gruplar arasındaki arasındaki çatışmaların Almanya'ya da yansımaları olabileceğine değindi. Gazete, IŞİD'in Kürtlerin kalesi olarak nitelendirdiği Kobani 'ye saldırıları bir trajedi olarak nitelendirirken şunları yazdı:

“Bunun olası sonuçları Kuzey Ren-Vesfalya eyaletine de yansıyabilir. Özellikle de Kürtlerin şimdiye kadar düzenlediği barışçıl gösterilere şiddet karışır ya da Celle ve Hamburg kentlerinde olduğu gibi Kürtler veya Yezidilerle radikal Müslümanlar çatışırsa. İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına inanılacak olursa, Ren ve Wupper nehirleri arasında temsili bir savaş yaşanması potansiyeli var. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde şiddete hazır bin 800 Selefi'nin dolaştığı tahmin ediliyor. Binlerce Kürt, cumartesi günü Düsseldorf kentinde Kobani ile dayanışma için sokağa çıkmak istiyor. Umarız barışçıl bir gösteri olur."
 

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER