ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2013 Çarşamba 00:16

Kızılderililere Türk yardımı Amerikalıları incitti

Kızılderililere Türk yardımı Amerikalıları incitti

Türkiye'nin, ABD’de yaşayan Kızılderililere TİKA üzerinden 200 bin dolar yardım yapacak olması, Amerikan basınında yankı buldu.


Washington Post yazarı, “Galiba Kürtlerin acil kalkınma ihtiyaçlarına vurgu yapacak bir program geliştirmenin zamanı geldi” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda ağırlık verdiği uluslararası yardım çabaları, yıllık 16 trilyon dolar gayrisafi milli hasıla ile dünyanın en zengin ülkesi ABD’ye de ulaştı. Öyle ki Türkiye, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) üzerinden 200 bin dolar yardımda bulunacak. Bu akşam Washington’daki Türk Büyükelçiliği’nde bir resepsiyonla duyurulacak olan yardım, Amerikan basınında da yer aldı. Washington Post gazetesi, yardımın duyurulacağı resepsiyon davetiyesi sonrası esprili bir şekilde, “Galiba Kürtlerin acil kalkınma ihtiyaçlarına vurgu yapacak bir program geliştirmenin zamanı geldi” diye yazdı.

YARDIM 200 BİN DOLAR

TİKA’nın ABD topraklarında yapacağı ilk yardım, Amerika’daki koşulları görece zor olan Kızılderililerin kalkınmasını hedefliyor. Yardım, Amerikan federal hükümetinin Kızılderililere ayırdığı imtiyazlı bölgelerden biri olan, ülkenin en batısındaki Oregon eyaletinde yer alan Warm Springs Rezervasyonu’nda yaşayan kabileler için kullanılacak. Yardımla birlikte 5 bin Kızılderilinin 10 yıllık su ihtiyacının karşılanması için depo yapılması ve bölgedeki eğitimin iyileştirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında 850 kişilik bir okul inşa edilecek. Bunların dışında dağınık halde bulunan Kızılderilileri bir araya toplayacak olan 700 hane projesine de destek verilecek.


'BİZ DE KÜRTLERE YARDIM EDELİM'

Türkiye'den gidecek yardım, Amerikan basınında da konu oldu. Washington Post gazetesinin ödüllü köşe yazarı Al Kamen, yapılacak yardımı ABD’nin bir zamanlar dışarıya gururla gönderdiği yardımın geri dönüşü diye yorumladı. Yazar, kinayeli bir dille kaleme aldığı makalesinde şöyle dedi:


“Mali uçurumdan önce, kemer sıkmadan önce, borç tavanından önce, Kongre’deki çılgınlıklardan önce, ABD gelişmekte olan ülkelere gururla milyarlarca dolar yardım gönderirdi. Ve halen de göndermeye devam ediyoruz. Ama öyle görünüyor ki, şimdi o paranın bir kısmı geri geliyor. Galiba Kürtlerin acil kalkınma ihtiyaçlarına vurgu yapacak bir program geliştirmenin zamanı geldi. Öyle değil mi?” 

Hürriyet

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER