ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2014 Salı 13:47

Kırım'da flaş gelişme

Kırımda flaş gelişme

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyet Parlamentosu, Bağımsızlık Bildirisi kabul etti.


Parlamento, bağımsızlık kararı aldı. Kırım Parlamentosu bağımsızlık kararı aldığını duyurdu.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyet Parlamentosu, özel statülü Sivastopol Şehir Şurası Bağımsızlık Bildirisi kabul etti.

Parlamentonun basın servisinden yayımlanan açıklamada, bugünkü oloğanüstü toplantıda Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Bildirisinin görüşüldüğü bildirildi. 16 Mart’ta yapılacak referandum için gerekli olduğu ileri sürülen Bağımsızlık Bildirgesi'ne 78 milletvekilinin kabul oyu verdiği belirtildi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol Şehri Bağımsızlık Bildirisi şöyle:

"16 Mart 2014 tarihindeki doğrudan halk oylamasının sonucunda Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri de dahil olmak üzere Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı alınırsa, Kırım bağımsız ve egemen bir cumhuriyet olarak ilan edilecektir.

Kırım Cumhuriyeti demokratik, laik ve çok milliyetli bir devlet olarak kendi topraklarında barışı, etnik ve dini dirlik ve düzenliği koruyacağını taahhüt ediyor.

Kırım Cumhuriyeti, bağımsız ve egemen devlet olarak, referandum sonuçlarına göre uygun devletlerarası sözleşmelere dayanarak Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’nun yeni federal birimi olarak Rusya Federasyonu’na dahil edilmesi talebiyle müracaat edecek."

KOSOVA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Halkların kendi kaderini tayin etme hakkını öngören Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve diğer bazı uluslararası anlaşmaların dayanak gösterildiği bildiride, BM Uluslarası Mahkemesinin, Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmediği yönündeki kararı da hatırlatıldı.

Bildirinin Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunca ve Sivastopol Şehir Şurası’nca onaylandığı kaydedildi.

Kırım Parlamentosu'nun, Avrupa ve Amerika'nın Ukrayna'ya bağlı bir bölgede kendi başına alınan referandum kararının hukuksuz sayılacağı yönündeki iddialarını boşa çıkarmak için böyle bir karar aldığı belirtiliyor.Yarımadadaki Rus yanlısı yönetimin, 16 Mart'taki referanduma "Ukrayna'ya bağlı bir bölge olarak değil, bağımsız bir devlet olarak gittikleri" tezini ileri süreceği vurgulanıyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER