ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 11:12

Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide, Atina'da

Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide, Atinada

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Kıbrıs'ta hidrokarbon meselesinin, Ada'nın sadece bir bölümünü değil, tümünü ilgilendirdiğini söyledi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Kıbrıs'ta hidrokarbon meselesinin, Ada'nın sadece bir bölümünü değil, tümünü ilgilendirdiğini söyledi. Atina'yı ziyaret eden Eide, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Eide, Kıbrıs'taki krizin aşılması için çaba gösterdiğini belirterek, "Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta her iki tarafla aktif olarak çalışıyorum. Hedef, gerginliğin giderilerek, devam edilmesi herkesin yararına olan müzakerelere yeniden dönülmesi" dedi.

Kıbrıs'ta enerji konusunun, çözümden önce Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında konuşulabileceğini belirten Eide, müzakerelerin yeniden başlatılması için uygun koşulların oluşturulması gerektiğini, ancak bunun bazı faktörlere bağlı olduğunu kaydetti.

Araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'nın varlığının bunlardan biri olduğunu belirten Eide, "Ancak, Kıbrıs'ta da herkes hidrokarbon meselesinin Ada'nın sadece belirli bir bölümünü değil, tümünü ilgilendiren bir mesele olduğuna güvenilir şekilde inanmalı. Tarafların hidrokarbonlardan elde edilecek gelir de dahil olmak üzere, ortak geleceğini birlikte düşünebileceği bir çerçeve oluşturabilmemiz için yapıcı bir yöntem olmalı" diye konuştu.

Eide, bu konuda birbiriyle bağlantılı fikirlerin yer aldığı bir paket geliştirme çabası içerisinde bulunduğunu ve bunları Kıbrıs'ta, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini belirtti.

Kıbrıs'taki sorunun ortak bir sorun olduğu, buna göre de ortak bir çözüm bulunması gerektiği görüşünü dile getiren Eide, iki toplum liderlerinin çözüme bağlı olduğuna inanmak istediğini, ancak tarafların "sorunlarını çözmeme konusunda dünya çapında uzman" olduğunu söyledi.





 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER