ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ekim 2014 Çarşamba 12:26

Kenya'ya Türkiye'den "can suyu"

Kenyaya Türkiyeden "can suyu"

Kenya'nın doğusundaki Dadaab mülteci kampında yaşayan yaklaşık 500 bin kişi kuraklıkla da mücadele veriyor. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin de aralarında olduğu Türkiye'den çeşitli kuruluşlar kamp sakinlerine yardım eli uzatıyor.


Kenya'nın doğusundaki Dadaab mülteci kampında yaşayan yaklaşık 500 bin kişi kuraklıkla da mücadele veriyor. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin de aralarında olduğu Türkiye'den çeşitli kuruluşlar kamp sakinlerine yardım eli uzatıyor.

Somali sınırı yakınında yer alan ve Somali'nin eski Devlet Başkanı Siad Barre'nin 1991 yılında devrilmesinden sonra çıkan karışıklıkların ardından bu ülkeden gelen mültecileri barındıran kampta yaşayanlar susuzluk nedeniyle zor günler geçiriyor.

Kurak mevsime giren Kenya'da 7 farklı bölgede kurulan ve yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı mülteci kamplarında barınan halk, su bulmak için çamur, çadır ve çalılardan yaptıkları evlerinden yürüyerek uzun yol kat etmek zorunda kalıyor.

Kış aylarında suyla dolan ve içmek için kullanılan derelerin de kurumasıyla su arayışına giren mülteci kampında barınan kadın, çocuk ve yaşlılar yaşadıkları bölgelere su getirmek için kilometrelerce yürüyor.

Mülteci kamplarına yakın noktalardaki su kuyularının azlığı ise açlık ve susuzluktan dolayı ölümlerin artma riskini ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Dadaab kampına sığınan insanların barındıkları yerlerde altyapı yetersizliği salgın hastalıkların artmasına neden oluyor. Su bulmak için Dadaab kampından yola çıkan insanlar 100 kilometre yürüyerek bir günlük yol kat etmek zorundalar. Az sayıdaki su kuyularının başında yığılmalar yaşanıyor. Aile başına sayılı olan su bidon doldurma hakkı ise yaşanan sıkıntıyı gözler önüne seriyor.

Ellerinde 3 kiloluk bidonlarla yola koyulan Dadaablı mülteciler açlık, susuzluk ve yorgunluğun yanı sıra zaman zaman güvenlik tehlikesiyle de karşılaşıyor.

Kimi zaman bisiklet, eşek, el arabasıyla taşıdıkları su bidonlarını zor da olsa barındıkları yerlere ulaştıran halk, bu suyu yemek ve banyo ihtiyacında da kullanıyor.

Hijyen şartlarından uzak kampta sıcak havada çıplak ayakla dolaşan çocuklar ise hastalık tehdidiyle yaşam sürüyor.

Türkiye'den yardım eli

Dadaab bölgesindeki halka başta Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olmak üzere Türkiye'deki yardım kuruluşlarından destek geliyor.

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 7 yıldır bölgedeki mültecilere kurban eti dağıtımının yanı sıra gıda, gıda yardımında bulunuyor; su kuyusu çalışması yapıyor.

Kurban ve Ramazan bayramlarında bölgeye yardımlarını yoğunlaştıran dernek, başta kadın, çocuk ve yaşlılar olmak üzere sağlık sıkıntısı yaşayan mültecileri gönüllü çalışanları tarafından belli aralıklarla sağlık taramasından geçiriyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER