ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 18:31

Kayıp Malezya uçağının enkazı bulundu mu?

Kayıp Malezya uçağının enkazı bulundu mu?


8 Mart’ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken, 227 yolcusuyla radardan kaybolan ve bir daha haber alınamayan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı kayıp uçağın enkazının bulunduğu iddia edildi.

İddianın sahibi ise İngiltere merkezli dünyaca ünlü enkaz bulma şirketi Blue Water Recoveries’ın yöneticisi David Mearns. ''Uçağa ait kara kutunun bulunamaması imkânsız. Bence enkaz parçalarını buldular.’’ diyen Mearns, "Hükümet henüz bunu açıklamadı. Ama birisi bana, ‘Teknik olarak bu durumu açıklamak için yeterli bilgiye sahipler mi?’ diye sorarsa buna cevabım kesinlikle evet olacaktır” ifadelerini kullandı. Mearns, bu kadar emin konuşmasını ise kara kutudan gelen sinyallere bağladı.

David Mearns, 1941 yılında II. Dünya Savaşı sırasında Hint Okyanusu’nda batan HMAS Sydney adlı bir gemiyi bulmuş ve ülkenin en büyük denizcilik gizemlerinden biri çözülmüştü. Bunun ardından Avustralya hükümetinin onur madalyasını almıştı.

Mearns’ın tavsiyesi de aynı zamanda okyanusa düşen Fransız Air France’a ait yolcu uçağının enkazını bulmak için de önemli katkı sağlamıştı.

MH370 ile ilgili olarak Mearns, okyanustan gelen sinyallerin rastgele şeyler olmadığını ve bunların kayıp Malezya uçağının kara kutusuna ait olduğunu düşündüğünü ifade etti. Mearns ayrıca birkaç hafta içinde de uçağın kara kutusunun bulunacağını beklediğini de dile getirdi.

Mearns, ailelerin kanıt olarak enkazdan çekilmiş fotoğrafları isteyeceğini ve bu fotoğrafların da kısa sürede verileceğini aktardı.

MH370’i arayan uluslararası ortak arama merkezinin komutanı ve Avustralya Hava Kuvvetleri eski komutanı Angus Houston, uçağın bulunduğunu teyit etmeden önce enkazın bulunmasını bekleyeceğini dile getirdi.

Bu arada 14 uçak ve 11 gemi, uçağın düştüğü sanılan Hint Okyanusu’nun güneyinde, Avustralya’nın batısında bulunan Perth şehrinin 2087 kilometre kuzeybatısında bulunan 55 bin kilometrekarelik bir alanı tarıyor.
Son olarak geçen gün uçağın enkazını bulma çalışmaları için 5 metrelik Bluefin-21 adlı denizaltı robotu devreye sokulmuş ancak iki seferde de kayda değer bir şey bulunamamıştı.

Robot, dalış limiti olan 4 bin 500 metreyi aşınca ilk görevini kısa keserek yüzeye çıkmıştı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER