ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2014 Salı 15:09

Kayıp Endonezya uçağı aramalarında gelişme

Kayıp Endonezya uçağı aramalarında gelişme

Endonezya Devlet Başkanı Vidodo, uçağın enkazına ait parçalara ulaşıldığını bildirdi.


Endonezya’nın Surabaya adasından Singapur’a giderken kaybolan AirAsia yolcu uçağı yaklaşık iki gün sonra bulundu. Taşıdığı 162 kişiyle birlikte kaybolan uçağa ait parçaların Endonezya açıklarında tespit edildiği açıklandı. Aynı bölgede 6 yolcunun da cesedine ulaşıldı.

Endonezya hava kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, aramalar sırasında acil durum kaydırağı ve uçak kapısına benzeyen nesneler tespit edildiği duyuruldu.

Hava kuvvetleri sözcüsü Agus Dwi Putranto, “10 büyük nesne ve daha fazla sayıda beyaz renkli şeyler tespit ettik” dedi.
Sözcü “Arama kurtarma personelimizin gözlemleri sonucunda, Pangkalan Bun’un 160 kilometre güneybatısında yolcu çıkışı kapısı ve yük kapısı gibi belirgin şeyler bulundu” diye konuştu.

Yetkili arama çalışmaları sırasında şu ana kadar altı cesede ulaşıldığını ve deniz tabanında da uçak şeklinde bir gölge tespit edildiğini duyurdu.Endonezya Devlet Başkanı Joko Vidodo, Endonezya'nın Surabaya adasından Singapur'a giderken pazar günü kaybolan AirAsia uçağının enkazına ait parçalara ulaşıldığını, üç cesedin denizden çıkarıldığını söyledi.

Devlet Başkanı Vidodo, tüm yolcular ve mürettebat bulunana kadar arama çalışmalarının devam edeceğini açıkladı. 

Arama ekipleri tarafından Java Denizi'nde bulunan parçalar ile cesetlerin kayıp AirAsia uçağına ait olduğunun doğrulamasının ardından basın toplantısı düzenleyen Vidodo, arama çalışmalarına destek veren ülkelere teşekkür etti. 

Vidodo, AirAsia uçağındaki tüm yolcular ve mürettebat bulunana kadar arama çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Vidodo, ekiplerin ikinci önceliğinin uçağın kara kutusunun bulunması olacağını belirtti.

Kazada yakınlarını yitirenlere başsağlığı dileyen Vidodo, "Üzüntünüzü paylaşıyorum. Bu zor anda hepimiz güçlü olmalıyız" dedi. 

AirAsia başsağlığı diledi 

AirAsia şirketi tarafından yapılan açıklamada da Java Denizi'nde bulunan parçaların Airbus A320-200 tipi uçağa ait olduğu doğrulandı. 

AirAsia Üst Yöneticisi Tony Fernandes, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan gönderdiği mesajda, "Kalbim, kazada yakınlarını yitirenler için çarpıyor. AirAsia adına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ne kadar üzgün olduğumu anlatmaya sözcükler yetmiyor" ifadesini kullandı. Fernandes, incelemelerde bulunmak üzere Surabaya'ya gideceğini sözlerine ekledi. 

Öte yandan, Endonezya Donanma Sözcüsü Manahan Simorangkir, şu ana kadar çıkarılan cesetlerden birinin bir kadın yolcuya ait olduğunu açıkladı. Simorangkir, bulunan cesetlerin Surabaya'ya gönderildiğini ve kimliklerinin DNA testiyle belirleneceğini kaydetti. 

Long Adası'ndan dumanlar yükseliyor

Bu arada arama çalışmalarının sürdürüldüğü bölgedeki Long Adası'ndan yükselen duman, ekipleri alarma geçirdi. Çinli gazeteciler tarafından görülen dumanın nereden geldiğinin belirlenmesi için bölgeye arama ekipleri gönderildi. 

Malezya, Singapur ve Avustralya'nın da destek verdiği arama çalışmaları, karada ve denizdeki 13 bölgeyi kapsayacak şekilde genişletildi. Çalışmalara 30 gemi, 15 uçak ve 7 helikopter katılıyor. 

ABD, USS Sampson destroyerini bölgeye gönderdi. Güney Kore, Tayland, Çin ve Fransa da arama çalışmalarına destek vereceklerini açıkladı. 

AirAsia'ya ait Airbus A320-200 uçak, 162 kişiyle Endonezya'nın Surabaya Adası'ndan Singapur'a giderken pazar günü kaybolmuştu. Uçağın pilotu, kule ile son konuşmasında kötü hava koşulları nedeniyle rotasını değiştirmek için izin istemişti. Kule, uçağın sola dönmesini onaylamıştı. Uçak, daha sonra radardan kaybolmuştu. Uçakta 7 mürettebatın yanı sıra 137 yetişkin, 17 çocuk ve bir de bebek bulunuyordu. Büyük bir kısmı Endonezyalı olan yolcular arasında bir İngiltere, bir Malezya, bir Singapur ve üç de Güney Kore vatandaşı yer alıyordu. 

Pilot Iriyanto'nun 20 bin 500 saatlik uçuş deneyimine sahipti. Yardımcı pilot koltuğunda da Fransız Remi Emmanuel Plesel oturuyordu. 

AirAsia'ya 2008'de katılan Airbus A320-200 uçak, 13 bin 600 kez uçmuş ve kasım ayında bakıma girmişti. 

 

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER