ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Eylül 2017 Çarşamba 16:45

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalonyada bağımsızlık yanlısı girişimler

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya yerel parlamentosunun 67 Eylül'de çıkardığı ayrılıkçı yasaların iptaline karar verdi.


İspanya Anayasa Mahkemesi, 6-7 Eylül'de Katalonya özerk yönetimi parlamentosunda kabul edilen ayrılıkçı iki yasanın tamamen iptali yönünde karar aldı.

Anayasa Mahkemesi üyeleri, 6-7 Eylül'de Katalonya yerel parlamentosunda çıkarılan, "Referandum Yasası" ve "Cumhuriyetin Kuruluşu ve Hukuki Geçiş" yasalarının "anayasaya aykırı ve tamamen geçersiz" olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Yasalar, Katalonya yerel parlamentosunda kabul edilmesinin ardından İspanya hükümeti, Anayasa Mahkemesine itirazda bulunmuştu. Hükümetin itirazını kabul eden Anayasa Mahkemesi, iptal kararından önce bu yasaları askıya almıştı.

- 17 kişi gözaltına alındı

İptal kararının, "yasa dışı" ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumu girişimlerinin önlenmesine yönelik güvenlik güçlerinin Katalonya'da bu sabah başlattığı operasyonla aynı güne denk gelmesi dikkat çekti.

Operasyonlar kapsamında, güvenlik güçleri, Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinin merkez binasına baskın düzenledi. İspanya ulusal polisi de jandarmanın başlattığı operasyonlara destek veriyor. Katalonya'daki azınlık hükümetine dışarıdan destek veren, sistem karşıtı ve ayrılıkçı görüşlü CUP'un binasında bir süre arama yapan güvenlik güçleri, içerisinde dokümanların bulunduğu kutularla binadan ayrıldı.

İspanyol basını, güvenlik güçlerinin Barselona kenti başta olmak üzere Katalonya genelinde toplam 41 yere baskın düzenlediğini yazdı. Operasyonda gözaltına alınanların sayısının 17 olduğu belirtiliyor.

Jandarma ve polisin ortaklaşa yürüttüğü operasyonda, referandumla bağlantılı 6 ila 9 milyon arasında dokümana el konulduğu iddia edildi.

Öte yandan Barcelona Spor Kulübünden yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkenin (Katalonya) savunmasıyla ilgili tarihi bir bağı olan kulübümüz, kendi geleceğine karar verme hakkına, ifade özgürlüğüne ve demokrasiye yapılmış her türlü saldırıyı kınamaktadır. Barcelona kulübü, bu hakların garanti edilmesi için çalışan tüm kurum ve kuruluşlara destek vermektedir. Barcelona kulübü, sosyal topluma maksimum saygı çerçevesinde Katalonya halkının çoğunluğunun arzusunu yerine getirmek için barışçıl, sivil ve örnek çalışmalarına devam edecektir."

Katalonya'daki operasyonlar nedeniyle bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla sokakta toplananların eylemleri devam ediyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER