ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2024 Çarşamba 11:14

Katalanlar boğa güreşini yasakladı

Katalanlar boğa güreşini yasakladı

Katalonya özerk yönetimi boğa güreşini 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yasakladı.


İspanya'nın doğusundaki Katalonya bölgesinin özerk yönetim parlamentosu, İspanyolların ünlü boğa güreşlerinin bu bölgede yapılmasını 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yasakladı.

Bir sivil toplum örgütünün geçen yıl başlattığı boğa güreşlerinin Katalonya'da yasaklanması kampanyası çerçevesinde toplanan 180 bin imzanın ardından Aralık ayında Katalan parlamentosunda başlayan tartışma, bugün yapılan oylamayla sonuçlandı.

Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasını savunan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile Yeşiller partisinin destek verdiği yasa tasarısının oylaması sırasında, Katalonya'nın iki büyük partisi Yönelim ve Birleşik Koalisyonu (CİU) ile Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) milletvekillerini serbest bırakırken, muhafazakar görüşlü Halk Partisi (PP) karşı oy kullandı. Oylama sonucunda 68 "evet"e karşı, 55 "hayır" ve 9 çekimser oyla Katalonya'da boğa güreşleri yasaklandı.

Oylama yapılırken, parlamento dışında da boğa güreşlerine destek verenler ile karşı çıkan sivil toplum örgütleri karşılıklı gösteriler düzenledi.

İspanya'da boğa güreşlerini yasaklayan ilk özerk yönetim 1991 yılında Kanarya Adaları olmasına rağmen, Katalonya'nın benzer karar almasının arkasında "siyasi sebeplerin" olduğu görüşü savunuluyor.

El Mundo, ABC ve La Razon gibi İspanya'nın sağ görüşlü gazetelerinde, Katalan parlamentosunun aldığı kararın "hayvan sevgisinden değil, İspanya'ya karşı olmaktan" kaynaklandığı iddialarına yer verildi.

Madrid'de geçen yıl 343, Barselona'da ise sadece 16 boğa güreşi düzenlendiği hatırlatılarak, Katalan parlamentosunun aldığı kararın "Demokrasiye geçiş sürecinden sonra İspanyol kültürüne yönelik yapılan en ciddi saldırı" olduğu iddia edildi.

Katalan milletvekillerini ikna edebilmek için arenalarda tepkilerini dile getiren bazı İspanyol matadorlar ise, bir daha Katalonya'da arenaya çıkamayacak olmalarının "tarihi bir utanç" olduğunu savundular.

Öte yandan boğa güreşlerinin yasaklanmasından dolayı Katalonya bölgesinin 300 ila 500 milyon avro arasında ekonomik bir kayba uğrayacağı bildirildi.

İSPANYOL HÜKÜMETİ: YASAK TARAFTARI DEĞİLİZ

İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biri olan, ülkenin doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin parlamentosunun boğa güreşinin yasaklanması yönünde karar alması tartışmalara yol açtı.

Katalonya özerk yönetim parlamentosunun 1 Ocak 2012'den itibaren boğa güreşlerinin yasaklanmasına onay vermesi sürpriz olarak algılanmazken, bu kararın alınmasında Katalonya'daki ayrılıkçı düşüncenin ve siyasi çıkarların önemli rol oynadığı iddia ediliyor.

İspanya'da iktidarda bulunan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) yetkilileri, boğa güreşlerinin yasaklanması taraftarı olmadıklarını, bu konuda insanların özgürce karar vermesinden ve boğa güreşleriyle birlikte yaşanmasından yana olduklarını belirttiler.

Sosyalist hükümetteki bazı bakanlar ve PSOE'nin üst düzey temsilcileri de "Biz yasaklamazdık" derken, konunun "siyasallaştırılmaması" çağrısında bulundular.

Yasağa karşı olan Ulaştırma Bakanı Jose Blanco ise, 8 Ağustosta Galisya bölgesinde yapılacak boğa güreşlerini izlemeye gideceğini söyledi.

PSOE'nin Katalonya bölgesindeki kanadı olan ve Katalan hükümetindeki üçlü koalisyonun en büyük ortağı konumunda bulunan Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) lideri ve Katalonya başkanı Jose Montilla da, bugün boğa güreşlerinin yasaklanması tasarısına "hayır" oyu kullandığını, "insanların seçim özgürlüğüne inandığını" açıkladı.

Katalonya'daki en büyük siyasi parti olan ve ana muhalefette yer alan Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun (CİU) lideri Artur Mas ise, "Daha iyi bir Katalonya geleceği için evet dedim. Ama boğa güreşlerinin yasaklanması Katalancılığın bir başarısı olarak algılanmamalıdır" dedi.

Tasarının kabul edilmesinde en büyük paya sahip olan CİU milletvekilerine oy kullanma özgürlüğü tanısa da, CİU içinden hayır oyu kullanan olmadığı belirtiliyor. CİU lideri Mas, boğa güreşlerinin yasaklanması kararına karşı İspanyol meclisinin herhangi bir girişimde bulunmasını beklemediğini kaydetti.

Bu arada, boğa güreşlerinin yasaklanmasına en çok karşı çıkan siyasi parti olan ana muhalefetteki muhafazakar görüşlü Halk Partisi'nin lideri Mariano Rajoy, boğa güreşlerinin tüm ülke genelinde Ulusal Kültürel Değer olarak tanınması için meclise bir önerge vereceklerini açıkladı. Katalonya'nın aldığı kararı İspanya'ya karşı alınmış bir karar gibi değerlendiren Rajoy, "Farklılıklar aramak özgürlüklere bedel ise bu kabul edilemez" dedi.

Öte yandan boğa güreşlerinin yasaklanmasından yana olan sivil toplum örgütleri, Katalonya'daki kararın "sembolik bir zafer" olduğunu belirterek, gelecekte İspanya'daki başka özerk yönetimlerin de benzer kararlar alabileceğini iddia ettiler.

Matadorlar ise kararı üzüntü ile karşılarken, İspanya'nın en büyük matadorlarından olan "El Cid" lakaplı Manuel Jesus, "Haberi duyduğumda inanılmaz bir öfke duydum. Gerçekte, bu konuda en az düşünülenin boğalar olduğuna inanıyorum. Basit bir şekilde, boğa güreşleri milliyetçi Katalanlar tarafından İspanya'ya karşı bir silah olarak kullanıldı. Bu, onların 'İspanyol değiliz ve İspanyol olan hiçbir şeyi istemiyoruz' demek istediklerini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'da boğa güreşleri ilk olarak 1991 yılında Kanarya Adalarında yasaklanmıştı. Katalonya aynı kararı alan ikinci özerk yönetim bölgesi oldu.
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER