ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Ekim 2014 Cuma 08:07

Kanadalı saldırgan üst düzey bürokratın oğlu

Kanadalı saldırgan üst düzey bürokratın oğlu

Kanada’da meclise saldıranın 32 yaşındaki Michael Zehaf-Bibeau olduğu ortaya çıktı. Annesi göçmen şefi olan Bibeau, saldırıyı tek başına gerçekleştirmiş


Kanada'da üç gün içinde gerçekleştirilen iki saldırıda iki asker ölürken önceki akşam parlamento binasında yaşanan çatışma ülkede terör alarmının en üst seviyeye çıkartılmasına yol açtı. Kanada Başbakanı Stephen Harper ülkesinin artık dokunulmaz olmadığını bildiklerini söylerken ABD Başkanı Barack Obama da Harper’ı arayarak "yanındayım" mesajı verdi. Kanada IŞİD'e yönelik ABD öncülüğündeki koalisyona katıldığı için bu saldırıların gerçekleştirildiği düşünülürken saldırganın kimliği hakkında ise ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. 

DAHA ÖNCE POLİSLE SORUN YAŞAMIŞ

Sakinliği ve barışçıl kültürüyle bilinen Kanada’yı meclis binasına saldırıp bir askeri öldürerek sarsan kişinin üst düzey bir devlet görevlisinin radikalleşmiş oğlu olduğu ortaya çıktı. İsminin Michael Zehaf-Bibeau olduğu açıklanan 32 yaşındaki saldırganın Quebec’te Michael Joseph Hall ismiyle doğduğu ve özel okullarda eğitim gördüğü açıklandı. Annesi Susan Bibeau; Kanada göçmenlik bürosunda üst düzey bir görevli olan saldırganın, birkaç uyuşturucu ve soygun suçlaması nedeniyle polisle sorun yaşadığı ve daha sonra müslümanlığa geçtiği ortaya çıktı. Saldırının gerçekleştiği başkent Ottowa’nın merkezindeki delil aramalarında Bibeau’nun tek başına hareket ettiği dolayısıyla ‘yalnız kurt’ yöntemiyle eylemegeçtiği saptandı. IŞİD’le mücadele eden uluslararası koalisyona destek veren Kanada Başbakanı Stephen Harper “Kanada asla sindirilemeyecek” dese de ülke çapında terör tehdidi alarmı düşükten orta seviyeye yükseldi.

Üç gün önce de İslamiyet’e geçmiş bir Kanadalı, Quebec eyaletinde bir askeri öldürüp diğerini yaralamıştı.

Quebec’te doğan ve iyi okullarda eğitim gören Bibeau’nun polisle başının derde girmesinin ardından İslam’ı kabul ettiği ve süreç içerisinde radikalleştiği düşünülüyor.

SURİYE’YE GİTMEMESİ İÇİN PASAPORTU ALINDI

Meclis binasında 58 yaşındaki çavuş Kevin Vickers tarafından öldürülen Bibeau’nun Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmemesi için pasaportuna el konulduğu iddia edildi. Hükümet içerisinden Kanada medyasına konuşan kaynaklar, Suriye’deki cihada katılmasını engellemek için ‘yüksek riskli yolcu’ kabul edilen Bibeau’nun pasaportunun iptal edildiğini belirtti. Batı kökenli cihatçıların Suriye’den vatanlarına dönmesini ya da ilk aşamada Suriye’ye gitmelerini engellemek için pasaportlarına el konulması son dönemde terörle mücadele yöntemi olarak benimsendi. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER