ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Nisan 2013 Pazartesi 14:06

Kamyon şöförü devlet başkanı oldu

Kamyon şöförü devlet başkanı oldu

Chavez hayatını kaybetmeden önce halefi olarak belirlediği "kamyon şöförü" Nicolas Maduro devlet başkanı oldu.


Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölmeden önce yetkilerinin bir kısmını devrettiği ve kendisine bir şey olursa yerine geçmesini vasiyet ettiği Nicolas Maduro, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetmeden önce halefi olarak belirlediği Nicolas Maduro devlet başkanı olarak seçildi.

Vekaleten görevi devralırken ettiği yemin töreninde elinde Venezuela Anayasası ile Meclis kürsüsüne çıkan Maduro, "Komutan Hugo Chavez'e sadakatim üzerine yemin ederim ki, özgür halkımızın desteğiyle bu Bolivar Anayasası'na itaat edip onu koruyacağız" ifadelerini kullanarak uygulayacağı politikanın ipuçlarını vermişti.

CHAVEZ'İN YAKIN ARKADAŞI

Nicolas Maduro, Chavez'in 1992'de düzenlediği ve başarısızlıkla sonuçlanan darbenin ardından hapse atıldığı iki sene boyunca, Chavez'e destek kampanyaları düzenlemesiyle tanındı. Chavez'in 1999'da ülkenin başına geçmesinin ardından, yeni anayasa taslağını hazırlayan Kurucu Meclis'te yer alan Maduro, 2006'da meclis başkanı oldu ve ardından Chavez'in isteğiyle dışişleri bakanlığı görevini üstlendi. Maduro, kimi zaman bazı çevrelerce "üniversite eğitimi olmayan bir kamyon şoförü olduğu" için eleştirildi.

Ancak Chavez, 2012'de devlet başkan yardımcısı makamına yükselttiği Nicolas Maduro'yu, savunucusu olduğu "halkın doğrudan iktidarı"na örnek gösterdi. Chavez'in "Gençliğine rağmen muazzam tecrübeleri olan, büyük bir fedakarlık ve çalışma kapasitesiyle en zor durumların dahi üstesinden gelebilecek bir devrimci" diye nitelediği Maduro, Chavez'in en yakın danışmanlarından biri olarak biliniyor.

Aktif siyasete atılmadan önce kamyon şoförlüğü yapan Maduro, Chavez'in ölümünden önceki hafta, öğrencilerle ve Venezuela Hükümetinin sosyal yardımlarından yararlanan bazı yurttaşlarla bir araya geldiği toplantılarda, Chavez'in hitabetini aratmayan konuşmalar yaptı. Ayrıca Chavez'in Küba'da tedavisinin devam ettiği süre boyunca ülkede onun yokluğunu aratmadı, hükümetin bütünlüklü bir şekilde çalışmasını devam ettirdi ve hatta, hükümet icraatlarının anlatıldığı, telefonla bağlananların sorularının yanıtlandığı Chavez'in devlet televizyonundaki programını dahi ‘Chavezvari' uzun konuşmalar ile devam ettirdi.

NİCOLAS MADURO KİMDİR?

Başkent Caracas'ta 23 Kasım 1962'de dünyaya gelen Maduro, liseden sonra eğitimine devam etmedi, 1970'ler ve 1980'lerde Caracas Metro Sistemi çalışanlarını temsil eden sendika için çalıştı.

Beşinci Cumhuriyet Hareketi Partisinin (MVR) kurucularından Maduro, 1998'de Temsilciler Meclisi'ne, 1999'da Kurucu Meclis'e, 2000 ve 2005'te Ulusal Meclis'e girdi.

2005'te ve 2006'nın ilk yarısında Meclis Başkanlığı görevini yürüten Maduro, 2006 Ağustos'unda dışişleri bakanı, 2012 Ekim'de de devlet başkanı yardımcısı oldu.

2006-2011 arasında meclis başkanlığı yapan Venezuelalı politikacı Cilia Flores ile evli Maduro, sakin tabiatı, hemen her zaman gülümseyen yüzü ve diyaloğa açık siyasi kimliğiyle dikkati çekiyor.

Chavez, zaman zaman bazı çevreler tarafından "üniversite eğitimi olmayan bir kamyon şoförü olduğu için" eleştirilen Maduro'yu "devrimci, gençliğine rağmen muazzam tecrübeleri olan, büyük bir fedakarlık ve çalışma kapasitesiyle en zor durumların dahi üstesinden gelebilecek bir adam" diye nitelemişti.

Kanserinin nüksetmesi üzerine Küba'da dördüncü kez ameliyat masasına yatan Chavez, ameliyattan önce bazı yetkilerini Maduro'ya devretmiş ve kendisine bir şey olması durumunda yerine Maduro'nun geçmesini vasiyet etmişti.

Chavez'in 5 Mart'ta yaşamını yitirmesinin ardından Maduro, geçici devlet başkanı olarak yemin etmişti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER