ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Aralık 2012 Pazartesi 11:59

Japonya'nın yeni lideri seçildi

Japonyanın yeni lideri seçildi

İkinci kez başbakanlık koltuğuna oturan Şinzo Abe'nin ilk mesajı Çin'e gitti.


Japonya'da dün yapılan erken genel seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Liberal Demokrat Partisi (LDP) lideri Şinzo Abe, önlerinde zor bir yol olduğunu söyledi. Abe, seçim sonuçlarının kendisini bile şaşırttığını ifade etti.

İKİNCİ KEZ GELİYOR

Japonya'yı 1955 ile 2009 yılları arasında neredeyse kesintisiz yöneten LDP, dünkü seçimlerle tekrar dümenin başına geçti. 2006-2007 yılları arasında başbakanlık yapan ancak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa eden Şinzo Abe, tekrar başbakanlık koltuğuna oturdu.

Şinzo Abe, zaferin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında ülkeyi zor günlerin beklediğini işaret etti. Abe, "Beklediğimizden çok vekil kazandık. Çok ağır bir yük omuzlarımıza bindi." diye konuştu. Bu sonucu seçmenlerin LDP'ye olan güveninden çok, son 3,5 yıldır iktidarda olan Demokrasi Partisi'nin cezalandırılması olarak değerlendiren Abe, "Seçmenlerin beklentisini karşılayamazsak bize olan destek de düşer. Bu yüzden dikkatli olmalıyız." şeklinde konuştu.

Bu arada, LDP lideri Şinzo Abe, koalisyon görüşmelerine bugün başladı. Geleneksel koalisyon ortağı Yeni Komeito Partisi lideri ile bir araya geldi.

BORSA YÜKSELDİ

Liberal Demokratların seçim zaferi borsaya da olumlu yansıdı. Tokyo Borsası, sabah ilk seansında yüzde 1,61 artarak 156,43 puanla kapandı.
Japonya para birimi yenin ise değeri düştü. Liberal Demokrasi Partisi'nin ekonomiyi büyütmek adına Merkez Bankası'nın para politikasında gevşemeye gitmesi için baskı yapması bekleniyor. Ayrıca, yenin uluslararası piyasalarda aşırı değerli olmasına karşı da adımlar atılacağı öngörülüyor. Uzmanlar da Şinzo Abe'nin önceliğini ekonomiyi vermesini bekliyor. Japan Times adlı gazeteye konuşan Profesör Dr. Kazuhisa Kavakami, yaz aylarında yapılacak senato seçimlerine kadar anayasa tartışmasının gündeme gelmesini beklemediğini kaydetti. Kavakami, "Şimdilik Abe, para politikasında gevşemeye giderek büyümeyi sağlamaya yoğunlaşacak." yorumunda bulundu.

ŞİNZO ABE'NİN İLK MESAJI ÇİN'E OLDU

Milliyetçi bir isim olarak bilinen Şinzo Abe, seçim zaferinin ardından yaptığı ilk açıklamada Pekin ile ilişkileri germek istemedikleri ancak Çin'in "meydan okumasını da durdurmak istediklerini" vurgulamıştı.

İyi ilişkilerin iki ülkenin çıkarına olduğunu anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Abe, "Çin bunu pek anlamıyor. Pekin'in bunu düşünmesini istiyorum." diye konuşmuştu. Abe bugün düzenlediği basın toplantısında ise Doğu Çin Denizi'nde yer alan ve Pekin'in hak iddia ettiği adalarla ilgili "müzakere alanı" olmadığını açıkladı. Abe, Tokyo'nun adaları kamulaştırmasının ardından Çin'de Japon firmalarına yapılan saldırıların da uluslararası hukukun çiğnenmesi olarak niteledi.

Ada krizi, Japonya'nın kontrolündeki Senkaku Adaları'nı ekim ayı başında kamulaştırmasıyla alevlendi. Çin'in bu adıma tepkisi ise sert oldu. Çin genelinde Tokyo karşıtı gösteriler yapılırken Japon firmalarına ait bazı dükkanlar ateşe verilmişti. Adaların yakınına gemi de gönderen Çin, adalar üzerindeki hak iddialarını yüksek sesle dile getirmişti. Çin'den Japonya'ya yapılan uçuşlar azalırken turist sayısında da düşüş oldu. Ayrıca Çin'de Japon arabalarına karşı ilgi de düştü. Buna karşın Tokyo, sorunu diplomatik yollardan çözmek için görüşmelerini sürdürdü.

ÇİN GAZETESİNDEN ABE'YE UYARI

Çin Komünist Partisi'nin gazetesi 'People's Daily' ise LDP lideri Abe'yi sert bir tutum takınmaması noktasında uyaran bir yazıya yer verdi. Gazete, Şinzo Abe yönetiminin atacağı adımların Pekin tarafından dikkatlice takip edileceğini yazdı. Gazete, Japon anayasayı değiştirme girişimleri, tartışmalı ada noktasındaki tutumu ve Yasukuni Tapınak'ını ziyaretin önemli noktalar olduğunu vurguladı. Bununla birlikte gazete, Çin'in ikili ilişkilerin daha fazla kötüleşmemesi adına Japonya'nın yeni liderinin harekete geçmesini de umduğunu belirtti.

ABE ELİNİ ÇABUK TUTACAK

Japonya'daki genel seçimleri kazanan Liberal Demokrasi Partisi (LDP) Genel Başkanı Şinzo Abe, meclisin kendisini başbakan olarak atamasının ardından, yıl bitmeden hükümetini kurmak istediğini açıkladı.

Japonya'da dün yapılan genel seçimlerden büyük bir zaferle çıkan ve meclisin çoğunluğunu ele geçiren Abe, vakit kaybetmek istemediğini söyledi. 26 Aralık'ta hükümetini açıklayacağını belirten Abe, ülkeden karşılaştığı krizin üstesinden gelmeyi amaçladıklarını, ekonomiyi rayına oturtacaklarını ve Tokyo'nun siyasi gücünü canlandıracaklarını vurguladı. Abe, "İşe sıfırdan başlayacağız." diye konuştu.

LDP lideri Şinzo Abe'nin önceliğini ekonomiye vermesi bekleniyor. Abe, bakanlarına Merkez Bankası'yla yapılan görüşmeleri neticelendirmelerini isteyeceğini de kaydetti. Abe, Merkez Bankası'nın para politikasında gevşemeye gitmesini ve yıllık yüzde 2 enflasyon hedefini koymasını istediğini belirtti.

ABD'YE GİDECEK

Şinzo Abe, ilk yurtdışı ziyaretini de ABD'ye yapmayı planladığını kaydetti. ABD Başkanı Barack Obama ile Ocak ya da Şubat ayında görüşmeyi planladığını belirten Abe, "Japonya-ABD ittifakını ve Tokyo'nun güçlü diplomatik yeteneklerini canlandırmayı hedefliyorum." diye konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER