ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 16:21

İtalya'da akil adamların görevi siyasetçilerin arasını bulmak


İtalya'da Şubat ayında yapılan seçimlerin ardından hükümet kurulamaması üzerine Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun seçtiği akil adamlar dün çalışmalara başladı. Bunun üzerine Merkez Sol ve Demokrat Parti lideri Pierluigi Bersani de siyasi havayı yumuşatma adına Merkez Sağ ve Özgürlükçü Halk Partisi lideri Silvio Berlusconi ile görüşeceğini belirtti.

İtalya'da hükümetsizlik krizi nedeniyle siyasi belirsizliğin sürmesi Cumhurbaşkanı Napolitano başta olmak üzere tüm siyasileri endişelendiriyor. Bu endişeleri gidermek üzere ortaya konulan çözüm önerilerininse bugüne kadar sonuçsuz kalması erken seçim ihtimalinin artmasına yol açıyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Napolitano tarafından açıklanan 10 kişilik akil adamlar listesiyle hükümet krizine yönelik çözüme olumlu katkı sağlanması öngörülüyor. Siyasi partilerin de sıcak bakıp destek verdiği akil adamlar dün Cumhurbaşkanlığı'nda ilk kez toplandı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere düzenlenen iki oturumda ekonomi, sosyal sorunlar, seçim kanunu ve anayasa ile ilgili konuların görüşüldüğü ve çalışmaların 8-10 gün sürmesinin planlandığı belirtildi.

AKİL KADIN YOK!

Akil adamlar arasında hiç kadın temsilcinin bulunmaması yönündeki eleştirilere yönelik Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano yaptığı açıklamayla özür diledi. Napolitano, kadınlara ve onların düşüncelerine saygılarının sonsuz olduğunu ancak listeyi çok hızlı oluşturduğu ve uzun görüşmelerde bulunulacağı için gözden kaçırıldığını kaydetti.

Akşam saatlerinde ise Merkez Sol ve Demokrat Parti lideri Pierluigi Bersani, parti binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında gündemi değerlendirip basının sorularını cevapladı. Bersani, sürecin bu aşamaya gelmesinden sadece kendisinin sorumlu tutulduğunu ancak diğer partilerin ve özellikle de 5 Yıldız Hareketi'nin de bunda büyük pay sahibi olduğunu ifade etti. Hükümetsizlik durumunun ve erken seçimin bir şey kazandırmayacağını kaydeden Bersani, İtalya'nın çıkarları için merkez sağ ve Özgürlükçü Halk Partisi lideri Silvio Berlusconi ile görüşmeye gideceğini bildirdi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER