ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2013 Cuma 11:00

İşte Mısır'daki darbeyi alkışlayanlar

İşte Mısırdaki darbeyi alkışlayanlar

ABD 'darbe' ifadesini kullanmadı, AB dolaylı yoldan askere destek verdi, Arap dünyası ve İsrail tebrik etti, İran kınamadı, Rusya "devrimi" selamladı...


Müslüman Kardeşlerin Mısır'da 1 yıl süren iktidarının Mısır ordusu tarafından darbe yoluyla sona erdirilmesi, beklendiği gibi dünyada öfkeye yol açmadı. Başta İslami bir iktidardan kaygı duyan İsrail ve ABD olmak üzere batılı ülkeler ve müttefikleri Mısır ordusuna alkış tuttu.

ABD Başkanı Barack Obama, gelişmelerden sonra yaptığı açıklamada 'darbe' ifadesini dahi kullanmayarak tavrını ortaya koydu. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Ed Royce ise 'Mursi, anayasal demokrasi önündeki engeldi.' dedi. Ülkelerin ve dünya medyasının tepkilerini Yenişafak derledi.

OLAN GAZZE'YE OLACAK

İsrail, memnuniyetini Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla beyan etti. İsrail'in, İhvan'ın iktidardan düşüşüyle birlikte sert bir Gazze politikası izlemeye devam edeceği belirtiliyor. Şüphesiz Suriye'deki Baas rejimi, Esed'in ağzından 'Dini siyasete alet eden İslami rejimin' çöküşünü ilan etti.

TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETMİŞTİ

Asıl şaşırtıcı tepki ise Avrupa Birliği'nden geldi. Türkiye'deki Gezi olayları sırasında hükümetin tavrını 'anti-demokratik' olarak nitelendirip Ankara ile üyelik müzakerelerini askıya almaktan dahi söz eden AB, Mısır'da seçilmiş bir liderin asker tarafından gözaltına alınmasına gereken tepkiyi vermedi. Birlik halkın taleplerine kulak verilmesi gerektiğini belirtmekle yetindi.

DARBE BİLE DEMEDİ

Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'yi iktardan indirme ve Mısır anayasasını askıya alma kararından 'derin endişe duyduklarını' belirten ABD Başkanı Barack Obama, 'Mısır ordusunu kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye ve Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tutuklamalardan kaçınmaya çağırıyorum' ifadesini kullandı. Obama, açıklamasında doğrudan 'darbe' kelimesini kullanmadı.

İSRAİL'DE SEVİNÇ

İsrail, Mısır'da gerçekleşen darbeyle Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alınmasını sevinçle karşıladı. Dışişleri yetkilisi darbenin olumlu bir gelişme olduğunu savunarak ilişkilerinin iyileşeceğini söyledi.

ESED MEMNUN

Esed, 'Mısır'da olan şey, siyasal İslam denen şeyin çöküşüdür. Dünyanın her yerinde dini siyasal emellerine alet eden herkesin akıbeti de bu olacaktır' dedi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün de darbeyi kınamak yerinde 'Mısır halkının yanındayız' dedi.

AB VE BM'DEN DOLAYLI DESTEK

Mısır'da ordunun yönetime el koymasına sessiz kalmakla eleştirilen Avrupa Birliği (AB), taraflara demokratik sürece dönmeleri çağrısında bulunmakla yetindi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü, Mısır'da ordunun yönetime el koymasına destek veren muhalefet lideri Muhammed el-Baradai ile telefonda görüşen Ashton'ın 'bütün taraflara hızla demokratik sürece dönmeleri' çağrısında bulunduğunu açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise itidal çağrısı yapmakla yetindi.

İHVAN LİDERİ GÖZALTINDA

Mısır güvenlik güçleri, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Başkanı Muhammed Bedii'yi ülkenin kuzeyindeki Mersa Matruh kentinde gözaltına aldı. Bedii'nin askeri bir helikopter ile Kahire'ye götürüldüğü açıklandı. Mısır Başsavcılığı, Bedii ve yardımcısı Hayrat Şatır ile teşkilat üyelerinin tamamı hakkında 'şiddete teşvik etme' suçlamasıyla yakalama emri çıkarmıştı.

TAHRAN DA KINAMADI

İran, Mısır halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yayımlanan bildiride, 'Gelecekteki gelişmelerin Mısır halkının çıkarlarını sağlayacak yönde şekillenmesini umuyoruz' denildi. İran'ın Mısır'daki değişimleri önemsediğine işaret edilen bildiride, 'Köklü bir medeniyete sahip Mısırlıların siyasi taleplerine saygı duyuyor ve bu taleplerin gerçekleştirilmesinin zorunluluğuna vurgu yapıyoruz.' ifadelerine yer verildi.

AFRİKA BİRLİĞİ FARK ATTI

Tüm dünya Mısır'daki darbeyi ya savundu ya da bu konuda çekimserliğini ilan etti. Ancak Afrika Birliği çok daha cesur bir adım atmayı tercih etti. Afrika Birliği'nden yapılan açıklamada 'Mısır'daki anayasaya aykırı görev değişimi' nedeniyle Kahire'nin birliğe üyeliğinin askıya alınacağını açıkladı.

RUS SAĞCILARDAN SELAM

Rusya aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Mısır'da iktidar değişimini desteklediklerini, bunun yaşananların doğal sonucu olduğunu iddia etti. Jirinovski, Twitter'dan yazdığı mesajında, 'Mısır'da kansız devrimi selamlıyoruz. Bu bir doğal sonuçtu. Gerici güçlerin iktidarda yeri yok. Yeni nesil bunlara karşı sabırlı değil.' ifadesini kullandı.

BASIN ELEŞTİRMEDİ

Guardian: İngiliz basının köşe taşlarından olan Guardian, manşeti 'Mısır'ın ikinci devrimi' olarak attı. Fakat gazetenin gündeme dair önemli yorumcuların analizlerine baktığımızda çarpıcı bir farklılık dikkatleri çekti. Ian Black: 'İslamcı Mısırlılar için Muhammed Mursi'nin devrilmesi, sert bir darbe anlamına geliyor' yorumunda bulundu.

New York Times: Genel anlamda dünya medyası Mursi'nin devrilmesinin ve askerin yönetimi ele almasının sonuçları ve uzun vadede getireceği sonuçları açısından yer verirken NY Times ' Mursi için son acı oldu' başlığına rağmen devrilmenin ardındaki nedenlerin üzerinde durdu.

Spiegel: Derginin online yayınında 'Mısır'da Mursi'nin çöküşü: Kurnaz generalin askeri darbesi' başlığıyla verilen haberde, yönetimin askerlerin eline geçtiği, yeni devlet başkanı Adli Mansur'un bir kukla olduğu ifade edildi.

Independent: Gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk şunları söylüyor: 'Müslüman Kardeşler modern Mısır tarihinde en çok yanlış anlaşılmış kurumdur. İslamcı bir parti olmaktan uzaktır. Kökleri dindar değil her zaman sağ eğilimlidir. 2011 devrimin doruk noktasında ve milyonlarca Mübarek karşıtı göstericinin Tahrir Meydanı'nı doldurdu zamanda dahi Müslüman Kardeşler, masada kendileri için de bir kırıntı bulabilirler umuduyla Mübarek'le müzakerede bulunmaya çalışmakla meşguldü.' İddiasında bulundu.

El Cezire: 'Mısır'da Mursi Devrildi' başlığını atan gazete, 'darbe midir? Değil midir?' sorusuna Reuters'dan aldığı haberle yer verdi. Daha çok olayların nasıl geliştiğini aktaran gazete askerin yol haritasını çizdiği ve seçime kadar geçiş hükümetinin kalacağından bahsetti.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER