ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2014 Pazartesi 09:57

İşte IŞİD'in Musul Devleti!

İşte IŞİDin Musul Devleti!

Hilafet ilanı kabul görmeyen IŞİD lideri Bağdadi'nin Musul'daki yönetim şeması ortaya çıktı.


Bağdadi, Musul'da kendine vekil olarak Ebu Müslüm'ü seçerken, örgüt ele geçirdiği kayıtlar üzerinden de kentte yeniden nüfus yapılanmasına gidiyor. Buna göre, 1 ay içinde Musul'a dönmeyenlerin arazilerine el konulacak. Yeni Şafak'ın haberine göre, 11 Haziran'dan bu yana Musul, Tikrit ve El Ambar kentlerini kontrol altına alarak tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) geçtiğimiz hafta bu kentlerle birlikte Suriye'nin Rakka kentinde içinde yer aldığı geni bir bölgede 'hilafet devleti' kurduğunu açıkladı. Geçtiğimiz Cuma namazı sonrası kentteki kurmayları ile 7 saat görüşen IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin Musul kent yönetim şemasına ilk kez Yeni Şafak ulaştı.

KENDİNE VEKİL OLARAK BİR TÜRKMEN'İ SEÇTİ

Musul'da IŞİD ile birlikte hareket eden gruplar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle kentte 3 kez vali değiştiren Bağdadi'nin, geçtiğimiz cuma günü geldiği Musul'da kendine vekil olarak 'Ebu Müslüm' kod adlı Telaferli Türkmen Fazıl Ahmet el-Hiyali'yi atadığı ve kenti ona emanet ettiğini yerel yetkililere aktardığı öğrenildi.

ARAZİLER EL DEĞİŞTİRECEK

Diğer taraftan Musul'u kontrol alına aldığı ilk saatlerde valilik binasının 3'cü ve 4'cü katlarını ateşe veren IŞİD elinde tuttuğu bilgisayar kayıtları üzerinden kentte yeniden nüfus yapılandırmasına gidiyor. Neredeyse tüm Şii Araplar, Türkmenler, Hristiyanlar ve Kürtler kenti terk etmiş durumda. IŞİD'in giden ailelerin 1 ay içinde dönmemeleri halinde 'arazi ve mal varlıklarına el koyacağı öğrenildi.

PASAPORT BASILDI

Bu arada ele geçirdiği kentlerde kimlik ve tapu yerleşim tespiti yapmaya başlayan IŞİD, kontrol altına aldığı pasaport idaresi basım merkezi sayesinde kendi pasaportunu basmaya başladı.

İlk aşamada 11 bin kişiye pasaport verileceği ifade edilirken, IŞİD'in önümüzdeki haftadan itibaren nüfus cüzdanı ile ilgili çalışmaları başlatacağı kaydedildi. Öte yandan 11 Haziran'dan bu yana elektrik, su, belediye ve telekom hizmetlerinin durduğu kentte IŞİD'in ayrıca, tüm devlet memurlarının işbaşı yapmasını istediği, 'emre uymayanları' da cezalandıracağı belirtildi.

KUTSAL MEKANLAR YERLE BİR EDİLDİ

Kontrolü altına aldığı bölgelerde kutsal mekanlar ve türbeleri yıkan IŞİD'in Musul'daki Ortadoğu'nun en zengin kent müzesindeki bazı tarihi eserleri yağmaladığı belirtiliyor. Militanların, Musul kent merkezinde Şiilerin ibadethane olarak kullandığı 4 Hüseyniye (Şii camisi) ve 6 kiliseyi yerle bir ettiği kaydedildi. Musul'daki kaynaklardan alınan bilgilere göre IŞİD'in şimdilik Osmanlı ve Selçuklular'dan kalan tarihi eserlere dokunmadığı ancak bunları da yıkabileceği belirtiliyor. Türkmenlerin en büyük korkusu ise, IŞİD'in Kerkük'ü kontrol altına alması durumunda Osmanlı subayları şehitliğini hedef alması.

BİAT ETMEYEN TÜRKMENLER IŞİD'LE ÇARPIŞIYOR

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ile hilafet ilanından sonra kendisine biat etmeyi reddeden Telaferli Sünni Türkmen aşiretler arasında çatışmalar yaşanıyor. Türkmen aşiret lideri Haydar Ali Çolak, AA'ya yaptığı açıklamada, Telafer'deki, 'Ali Beşşar Halay Bek el-Abbasiyin' isimli en büyük Sünni Türkmen aşiretinin önde gelenlerinin IŞİD'e biat etmeyi reddetmesi üzerine iki taraf arasında kanlı çatışmalar yaşandığını ve iki taraftan da ölü ve yaralılar olduğunu belirtti. Çolak, yaşanan çatışmalar sebebiyle onlarca Türkmen ailenin evlerini terk ederek, bölgeden kaçtığını ve boşaltılan evlerin de yağmaya maruz kaldığını ifade etti.

İRANLI PİLOT ÖLDÜ

Kudüs Ordusu gibi paramiliter güçlerini ve hava kuvvetlerinden 130 pilotunu Bağdat'ın yardımına gönderen İran, IŞİD karşında ilk resmi pilotunu kaybetti. Irak'ın Samara kentinde Şii türbeleri kormakla görevli savaş uçağı IŞİD tarafından düşürüldü. Düşen uçağın pilotu olan İran Devrim Muhafızları'na bağlı Şüceat Alemdari Murcani'nin dün İran'ın Kum kentinde toprağa verildiği belirtildi.

KDP'DEN SERT CEVAP

Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) yapılan açıklamada, Mesut Barzani'nin, IŞİD ve Sünni Araplarla birlikte haziran ayının başında 'Musul'u ele geçirme' planı hazırladığı şeklindeki haber ve iddialar yalanlandı. Mesut Barzani'nin lideri olduğu KDP'nin resmi sitesinde yapılan açıklamada, 'PKK'ya bağlı Özgür Gündem gazetesi ve Fırat Haber Ajansı'nda, Mesut Barzani ve KDP'yi hedef alan, tamamen yalandan ibaret bir senaryo yayımladığı' belirtildi.

FİGURAN BİLMECESİ

Irak İçişleri Bakanlığı, önceki gün Musul'da cuma hutbesinde görüntülenen kişinin IŞİD'in lideri Ebubekir el-Bağdadi olmadığını savundu. Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Saad Maan, görüntüyü 'maskaralık' olarak nitelendirdi.

Maan, Yeni Şafak'a yaptığı değerlendirmede, Bağdadi'nin birkaç gün önce düzenlenen hava saldırısında yaralandığını ve tedavi için Suriye'ye götürüldüğünü öne sürdü.

İNTERNETTE PR ÇALIŞMASI

Maan, IŞİD gruplarının toplumda korku algısı yaratmak için internet ve sosyal medya üzerinden PR çalışmaları yaptığını savunarak, IŞİD ve bağlı unsurları ile mücadele edeceklerini ve eninde sonunda teröre karşı başarılı olacaklarını iddia etti. Irak Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri ise görüntülerin Bağdadiye ait olduğu yönünde görüş beyan etti. Bağdadi'nin geçtiğimiz Cuma hutbesi sonrası Ninova (Musul) bölge sorumlusu olarak atadığı Ebu Müslüm kod isimli IŞİD sorumlusu ise Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, görüntülerdeki kişinin Bağdadi olduğunu ileri sürdü.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER