ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Aralık 2016 Pazar 15:42

İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler

İstanbuldaki terör saldırısına dünyadan tepkiler

Filistin, İran, Bahreyn, BAE, Ürdün ve Tunus'un yanı sıra Ürdün ve Suriye'deki İhvan ile SMDK İstanbul'daki terör saldırısını kınadı


Filistin, İran, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Tunus'un yanı sıra Ürdün ve Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da İstanbul'da dün düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırıda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdi.

"Terör eylemlerini kesinlikle reddediklerini ve kınadıklarını" vurgulayan Abbas, "Filistin terörle mücadelede Türkiye ve halkı ile dayanışma içerisindedir. Terörle mücadele etmek ve kökünü kazımak için uluslararası ve bölgesel çabaları seferber etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- "İran terörle mücadelede iş birliğine hazır"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yazılı açıklamasında, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, Türk halkı ve hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

Kasımi, "Dost ve komşu ülke Türkiye'de terör saldırılarının devam etmesi bu ülkede şiddet dalgası oluşturarak, derin üzüntü ve endişelere neden olmaktadır." ifadesini kullandı.

Bölge ve dünya ülkelerinin teröre karşı iş birliği yapmak suretiyle terör örgütlerine "ezici" cevap vermesinin zorunlu olduğunu belirten Kasımi, İran'ın terörle mücadelede tüm ülkelerle iş birliğine hazır olduğunu söyledi.

- Bahreyn ve BAE'den dayanışma vurgusu

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, kardeş Türkiye devletinin terörle mücadele konusundaki kararlı çabalarında tam bir dayanışma halinde olunduğu belirtilerek, "Ülkenin istikrarını sarsmaya yönelik bu terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerimizi iletiyoruz." denildi.

BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise ülkenin güvenliği, istikrarı ve vatandaşlarını hedef alan terör saldırılarında Türkiye'nin yanında yer alındığı vurgulanarak, bu tür tehlikeli felaketlerle mücadelede dünya ülkelerinin birbirine destek vermesi ve koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada, BAE'nin terör saldırısında yaşamını yitirenler ve Türk hükümetine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilekleri yer aldı.

-Ürdün'den terörle mücadelede "birlik" çağrısı

Ürdün Hükümet Sözcüsü ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed el-Mumani yaptığı açıklamada, ülkesinin "bu korkakça terör eylemini" kınadığını ve terörle mücadelede Türkiye'nin yanında yer aldığını belirtti.

Mumani, "Bu saldırının, uluslararası toplumun terörle mücadele ve suç gruplarının kökünü kazımak için birleşmesi gerektiğini yeniden ortaya koyduğunu" ifade etti.

- Tunus'tan dayanışma ve birlik vurgusu

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, terör saldırılarında Türkiye'nin yanında yer alındığı vurgulanarak, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilekleri iletildi.

Açıklamada, "Hiçbir millet terörle mücadelede tek başına başarılı olamaz. Dini ve ahlaki sınırları olmayan bu oluşumlara uluslararası taraflar arasında çabaların ve iş birliğinin yoğunlaştırılması gerekiyor." denildi.

 

-İhvan ve SMDK'dan kınama

Ürdün'deki İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu saldırı, "İslam dinine aykırı, insan aklı ve ruhunun kabul edemeyeceği, korkakça bir terör eylemi" olarak nitelendirildi. Ürdün İhvan Sözcüsü Muaz el-Havalide, Türk halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını kaydederek, "saldırıda şehit düşenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa" dileklerinde bulundu.

Suriye'deki İhvan ile SMDK da İstanbul'da düzenlenen çifte terör saldırısını kınayarak, ülkenin güvenlik ve istikrarını hedef alan saldırılarla mücadelede, kardeş Türkiye ve halkının yanında yer aldıklarını belirtti.


KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER