ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2014 Cuma 15:51

İsrail'e tepkiler büyüyor

İsraile tepkiler büyüyor

Dünyanın birçok kentinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.


Dünya Kudüs Günü'nde İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınamak ve Filistin'e destek vermek için Afganistan'ın kuzeyinde gösteri düzenlendi.

Mezar-ı Şerif'te toplanan yüzlerce gösterici, ''Kahrolsun İsrail'' ve ''Yaşasın Filistin'' sloganları atarak Gazze’deki sivillerin ölümüne neden olan İsrail saldırılarını kınadı.

Gösteride konuşan Belh Vali Yardımcısı Muhammed Zaher Vahdet, İslam ülkelerinin, İsrail'in Gazze'deki masumları katletmesine tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

İslam alemine birlik ve beraberlik çağırısında bulunan Vahdet, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını bir an önce durdurulmasını istediklerinin söyledi.

Belh İl Şura Başkanı Muhammed Afzal Hadid de zulüm karşısında susmanın da suç olduğunu ifade ederek ''İsrail'in bu saldırıları karşısında biz susarsak, başkaları da susarsa kim sesini yükseltecek? Artık birlik zamanı geldi'' dedi.

Hadid, İsrail'in zalimce saldırıları karşısında susanları Allah'ın da affetmeyeceğini, tarihin de unutmayacağını vurguladı.
Konuşmaların ardından tekbirler eşliğinde İsrail bayrağı ateşe verilirken Gazze'deki durumu anlatan fotoğraflar sergilendi.

Mısır

Mısır'ın çeşitli kentlerinde sokaklara inen darbe karşıtları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ve askeri darbeyi protesto etti.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrısıyla Süveyş, Beni Süveyf, Minya, İskenderiye, Şarkıye, İsmailiye, Kefr eş-Şeyh ve Dimyat kentlerinde cuma namazı öncesi İsrail saldırıları protesto edildi.

İsrail'in telin edildiği gösterilerde, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterleri ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin resimleri taşındı.

Gösterilerde, Mısır yönetimi, Gazze'deki insani krizin çözümü konusunda isteksiz davranmakla suçlandı.

Atina

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına Yunanistan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'dan (SYRIZA) tepki geldi.

SYRIZA parlamento grubu, Atina'daki İsrail Büyükelçiliğine gönderdiği bildiride, İsrail hükümetine derhal Gazze Şeridi'nde tüm kara ve hava askeri operasyonları sona erdirmesi çağrısında bulundu.

Bildiride, İsrail hükümetinin askeri operasyonlara son vererek uluslararası teminatlar altında ateşkes ilan etmesi ve Gazze'ye uygulanan ablukayı kaldırması gerektiği kaydedildi.
Barışın sağlanabilmesi için İsrail hükümetinin önemli yollar araması gerektiği belirtilen bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

''Radika Sol Koalisyon partisi olarak İsrail'in Gazze'ye kara ve havadan saldırılarını kınıyor ve derhal son bulmasını istiyoruz. Bu operasyonlar uluslararası insan haklarını ihlal ederek yüzlerce Filistinlinin ölmesine binlercesinin yaralanmasına yol açtı. SYRIZA olarak İsrail hükümetinin öncelikle uluslararası teminatlar altında ateşkes ilan etmesi ve Gazze'ye uygulanan ablukayı kaldırmasını talep ediyoruz.''

Bildiride son olarak SYRIZA'nın Yunanistan-İsrail ilişkilerine önem verdiğini fakat Gazze'de yaşananların iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamadığı ifade edildi. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER