ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2014 Pazar 15:46

İsrail’den Gazze’ye saldırı öncesi uyarı

İsrailden Gazzeye saldırı öncesi uyarı

İsrail ordusu ayrıca Gazze’de sivil halka evlerini tahliye etmesi uyarısı yaptı.


İsrail ordusu bugün sabah erken saatlerde Gazze Şeridi’ne kısa süreliğine karadan operasyon düzenledi. İsrail ordusu Gazze’de sivil halka evlerini tahliye etmesi uyarısı yaptı. İsrail’in saldırılarını artıracağı tahmin edilirken, 6 günlük saldırılar sonucu ise ölü sayısı 165’i geçti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve diğer çağrılara rağmen, İsrail ve Filistin tarafı henüz ateşkes teklifine bir cevap vermedi. Gazze’ye saldırılar 6. gününe girerken, bilanço da giderek artıyor. İsrail Gazze sınırına çok sayıda tank ve asker yığarken, bunun ağır bilançoyla sonuçlanacak bir geniş bir harekatının habercisi olduğu endişeleri dile getiriliyor.

"ÇOK UZUN SÜREBİLİR"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bugün kabine toplantısında yaptığı açıklamada, “Operasyonların ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz. Çok uzun sürebilir.” dedi.

Bu arada İsrail ordusu bugün Gazze’nin kuzeyine kısa süreli bir kara harekâtı düzenledi. Yapılan açıklamada, saldırının roket fırlatma yerine yapıldığı kaydedilirken, 4 İsrail askerini hafif yaralandığı da ifade edildi.

"EVLER BOŞALTILSIN!"

İsrail hava kuvvetleri ise bugün Gazze’nin kuzeyinde halka evlerini boşaltma uyarısı yapan broşürler attı. İsrail ordusu sözcüsü, bu uyarının düzenlenecek saldırı öncesi yapıldığını açıkladı. Söz konusu bölgede 100 bin kişi yaşıyor. Beklenen operasyonun sadece hava saldırısı mı yoksa kara harekatını da kapsayıp kapsamadığı henüz net değil.

İsrail’in uyarısı üzerine saldırıdan etkilenecek bölgelerden biri olarak ilan edilen Beyt Lahiya’da insanlar evlerini terk etmeye başladı. Bazıları kamyonetlere binerek bölgeyi terk ederken, beyaz bayrak salladı.

Yere sakinlerden Muhammed Ebu Halima, “Uyarı mesajları gönderiyorlar. Uyarıyı alınca evlerimizde oturyama korktuk. Terk etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan uluslararası ateşkes çağrılarını görmezden gelen İsrail ise Gazze’ye saldırılarını genişletti. İsrail dün yaptığı bombalamalarda, sivillerin olduğu binaları vurdu. Bir saldırıda engellilerin olduğu kurum vurulurken, 4 sivil öldü, 4 kişi de yaralandı. Diğer saldırıda ise İsrail uçakları Gazze polis şefi Yaysir El Batş’ın evini vururken, yakındaki cami de zarar gördü. Akşam namazı sonrası yapılan saldırıda en az 17’si Batş’ın ailesinden 18 kişi ölürken, Batş’ın kendisi de dahil 5 kişi yaralandı.

İsrail ordusu sözcüsü Peter Lerner, saldırının başlamasından bu yana bin 300’den fazla hava saldırısı düzenlediklerini açıklarken, Filistin tarafının ise 800 roket fırlattığını söyledi. Lerner ayrıca İsrail tarafından birkaç yaralı dışında büyük kayıp olmadığını da kaydetti.

Bu arada çift vatandaşlıkları olan Filistinlilerin ise Erez sınır kapısında Gazze’yi terk etmeye başladığı ifade ediliyor. İsrail, Gazze’yi terk eden yaklaşık 800 Filistinlinin Avustralya, ABD ve İngiltere pasaportu sahibi olduğunu açıkladı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER