ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2014 Cumartesi 00:05

İsrail'den flaş açıklama

İsrailden flaş açıklama

İsrail yarın sabah 07.00'den itibaren Gazze'deki saldırılarını 12 saat süreyle durduracak.


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "İsrail ile Filistinliler arasında 12 saatlik süreden başlamak üzere insani ateşkesin sağlanması, saldırıların durması gerekir. Askeri çözüm yok" dedi.

 Ban, Kahire'de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil arabi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ramazan Bayramı döneminde çözüme yönelik Gazze'de bir haftalık insani ateşkesin sağlanmasıyla müzakerelerin başlaması gerektiğini söyleri Ban, Gazze halkının yeteri kadar kanının akıtıldığı ve sivilleri kurtarmak için krizi çözmeye çalıştıklarını hatırlatarak, "İsrail ile Filistinliler arasında 12 saatlik süreden başlamak üzere insani ateşkesin sağlanması, saldırıların durması gerekir. Askeri çözüm yok" diye konuştu.

    ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise İsrail ile Filistinliler arasında sağlanacak ateşkesin temelinin Mısır öncülüğünde sunulan anlaşmaya dayalı olacağını dile getirerek, "Ateşkesin sağlanması için bir haftalık insani ateşkes üzerinde anlaşmanın yapılmasını umut ediyorum" ifadesini kullandı.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Gazzeli gruplarla görüşen ülkelerin dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiğine değinen Kerry, "Gazze'ye açılan Refah ve Erez sınır kapılarının faaliyete geçmesi için ilerleme kaydettiğimize inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

    Kerry, yarın Fransa'nın başkenti Paris'te mevkidaşlarıyla bir araya gelerek, İsrail ile Filistinliler arasındaki anlaşmasızlıkları görüşeceklerini kaydetti.

    Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de "Gazze'de bir haftalık insani ateşkes sağlanmasına yönelik çağrı yapıyoruz" dedi. Şükri, Mısır'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve ateşkesin sağlanması için sunduğu teklife bağlı kaldığını belirterek, "Anlaşma metninde İsrail ve Gazzeli tüm tarafların muvafakatını içermesi için çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

    Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ise "İşgal olduğu sürece Filistinlilerin direnişine hak verilmelidir" diye konuştu.


 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER