ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Mart 2013 Cuma 21:24

İsrail Türkiye'den özür diledi

İsrail Türkiyeden özür diledi

Obama, İsrail Başbakanı Netatanyahu ve Erdoğan'ın telefonla görüşme yaptığını söyledi.


ABD’li yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin baskını ve yaşanan ölümlerden dolayı Türkiye’den özür dilediğini bildirdi.

Amerika Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Recep Tayyip Eroğan'ın telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti.

İSRAİL TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLEDİ

 İsrail Başbakanı Netenyahu, Erdoğan'dan Mavi Marmara için özür diledi. İsrail Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat vermeyi kabul etti.

Obama yaptığı açıklamada bu görüşmenin Amerika'nın üssü bulunan iki ülkenin ilişkilerini bir adım ileri taşıyabileceğini söyledi.

İSRAİL TÜRKİYE'YE TAZMİNAT ÖDEYECEK

BAŞBAKANLIK'TAN İSRAİL ÖZRÜ AÇIKLAMASI

İSRAİL GAZZE AMBARGOSUNU KALDIRDI

İSRAİL MEDYASI ÖZRÜ BÖYLE DUYURDU

Bölgesel barış ve güvenlik için kendilerinin yakın ilişkileri bulunan iki ülkenin konuşmasının olumlu bir adım olduğunu da belirten Obama, "İki liderin konuşması daha yakın ilişkiler kurulması adına umut verici bir gelişme" diyerek sözlerini noktalandırdı.

OBAMA DA TELEFON GÖRÜŞMESİNE DAHİL OLDU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dilediği telefon görüşmesine bir ara ABD Başkanı Barack Obama'nın da dahil olduğu öğrenildi.
     
Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi, Obama'nın İsrail'den ayrılışından hemen önce havaalanında düzenlendi ve yaklaşık yarım saat sürdü.
 
Yetkili, görüşmeye bir ara Obama'nın da dahil olduğu bilgisini verdi.
   
 Görüşmede Netanyahu'nun Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilediğini ve ''operasyonel hatalar'' yapıldığını söylediğini, Başbakan Erdoğan'ın da özrü kabul ettiğini belirten yetkili, bu gelişmeyi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi doğrultusunda ''ilk adım'' olarak niteledi.
   
 Amerikalı yetkili, bu konunun, Obama ile Netanyahu arasında bu hafta içinde yapılan görüşmelerde de ele alındığını bildirdi.

ABD'Lİ YETKİLİLER DOĞRULADI

ABD’li yetkililer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in özrünü kabul ettiğini ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde hemfikir olduğunu bildirdi.

ABD’li yetkililer ayrıca Netanyahu’nun Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin baskını ve yaşanan ölümlerden dolayı Türkiye’den özür dilediğini belirtti.

BAŞBAKANLIK DOĞRULADI

Bu arada Başbakanlık kaynakları da İsrail’in özrünü doğruladı.

OBAMA'YA GÖRE ZAMANLAMA İYİ

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Mavi Marmara saldırısı için Türkiye'den özür dilediği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin zamanlamasının iyi olduğunu söyledi.

Obama, Ürdün'ün başkenti Amman'da Kral Abdullah ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, uzun zamandır Türkiye ile İsrail arasındaki iyi ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, böylece iki ülkenin ortak çıkarlarının peşine düşebilmesinin önemli olduğunu hissettiğini söyledi.

ABD Başkanı, Türkiye ve İsrail'in, bölgesel güvenlik ve diğer meseleler üzerinde birlikte çalışabilmek için her konuda hemfikir olmak zorunda olmadıklarını da kaydetti.

Obama ayrıca Suriye'nin, Esed yönetimi sona erdikten sonra aşırı unsurların mıntıkası haline gelmesinden çok endişe duyduğunu söyledi.

Barack Obama, Suriye'de bir şeylerin kırıldığını ve Esed rejiminin gitmesinin ardından hemen düzeltilemeyeceğini ifade ederek, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, masumların trajik ve içler acısı ölümlerini göz ardı ettiğini, bu tür bir kaos ortamında aşırı unsurların ayakta kaldığını kaydetti.

Obama, Esed'in gideceğinden emin ancak zamanı konusunda soru işareti olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER