ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Temmuz 2014 Cuma 09:52

İsrail saldırılarını genişletmeye hazırlanıyor

İsrail saldırılarını genişletmeye hazırlanıyor

İsrail'in Gazze'ye saldırılarını genişletmeye hazırlandığı bildirildi. Filistin Devlet Başkanı Abbas da İsrail'in birkaç saat içinde Gazze'ye operasyon başlatabileceğini bildirdi.


İsrail radyosunun haberine göre, İsrail ordusunun güney bölgeleri komutanı Sami Terceman, ordunun, Gazze operasyonlarını genişletmeye hazırlandığını belirtti.

Operasyonların bir kaç gün devam edeceğini ifade eden Terceman, "Ordu, Hamas militanlarını izliyor. Gazze'de hala hiç vurulmayan hedefler var, ordu o hedefleri vurmak için çalışıyor" dedi.

"İleri aşamalar henüz bizi bekliyor"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Savunma Bakanı Moşe Yalon, Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve Hava Kuvvetleri Komutanı Amir Eshel ile düzenlediği Güvenlik Kabinesi Toplantısı sonrasında, Gazze’ye düzenlenen operasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Netanyahu, şunları kaydetti:

"Operasyonun üçüncü günündeyiz. Süreç yürürken planlanan ileri aşamalar henüz bizi bekliyor. Hamas’a ve teröristlere sert vurduk, kampanya devam ettiği sürece daha sert vurmaya devam edeceğiz. İsrail Savunma Kuvvetleri ve güvenlik birimlerine kararlı, kesin ve profesyonel eylemleri için tüm İsraillilerin minnettarlığını iletiyorum. Sivilleri ve masumları vurmaktan kaçınıyorlar ancak Hamas Filistinli sivillerin arkasına saklanıyor.”

Netanyahu ayrıca, tüm İsraillileri bir arada olmaya çağırdı.

Savunma Bakanı Yalon da “Hamas’a ve diğer terör örgütlerine ait yüzlerce hedef ve militan evleri vuruldu, onlarca terörist öldürüldü. Hamas’ı vurmaya devam ediyoruz. Son günlerde yaptıkları şeyler için ağır bedel ödüyorlar” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Gantz ise “Saldırılması gereken neresi varsa saldıracağız, savunulması gereken neresi varsa savunacağız. Havada, denizde, karada saldıracağız ve savunacağız” ifadesini kullandı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Eshel de "Gazze’deki hedeflere yüzlerce ton bomba attıklarını" belirterek, "Karmaşık bir çevre, mümkün olduğunca sivilleri vurmaktan kaçınmaya çalışıyoruz” dedi.

"Operasyon başlatabilir"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise İsrail'in birkaç saat içinde Gazze'ye operasyon başlatabileceğini bildirdi.

Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre Abbas, Kudüs'teki kurum ve kuruluşların temsilcileriyle görüşmesi esnasında yaptığı açıklamada, "İsrail, birkaç saat içinde Gazze'de bir operasyon başlatabilir" ifadesini kullandı.

Abbas, şunları kaydetti:

"İsrailliler bu davranışlarıyla bizleri yerimizden ve yurdumuzdan çıkartmak istiyor. Ancak biz onlara diyoruz ki, 'biz gitmeyeceğiz'. Silahımız yok ancak başkalarını rahatsız edecek medeni bir üslupla sözlü olarak savaşacak ve karşı duracağız. Filistin yönetimi sürekli toplantı halinde ve Gazze'yi yıkımdan korumak ve akan kanı durdurmak için her türlü iletişimi kuruyor. En önemlisi de budur. Önemli olan, kimin kar edip, kimin zarar edeceği, saldırıyı kimin başlattığı değil. Önemli olan saldırıyı ve akan kanı nasıl durdurabiliriz, onu gerçekleştirmektir."

"Ateşkes için tarafların hiçbirinden şart koşmasını istemiyoruz, çünkü önemli olan akan kanın durdurulmasıdır. Mısır her iki tarafla iletişim kurdu ancak başarılı olamadı" değerlendirmesinde bulunan Abbas, şöyle devam etti:

"Amerika ile konuştuk ve onlardan, askeri operasyonların İsrail tarafından durdurulmasını istedik. Biz de operasyonlarını durdurması için Hamas'ı ikna etmeye çalışıyoruz ancak bu konuda başarılı olamadık. Ben hiç kimseyi eleştirmek istemiyorum. Ancak bu yöntemle sonuç ne? Biz, dengesiz savaşın durmasını istiyoruz. Bu durum tahammül edilemez. Her bir veya iki yılda ülke yıkılıyor ve yeniden inşa etmeye başlıyoruz."

 "Başarısızlıkla sonuçlanacak"

Gazze'deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye de yaptığı yazılı açıklamada, "Düşmana diyoruz ki; halkımıza karşı işlediğiniz savaş suçlarını durdurun, çünkü saldırılarınız hedeflerine ulaşamayacak ve bedeli ne olursa olsun halkımız muzaffer olacak" ifadesini kullandı.

Filistin halkının birlik ve direniş noktasında daha önce yaşanmamış bir süreçten geçtiğini kaydeden Heniye, "Düşmanın tehditlerinden korkmuyoruz. Liderlerin kanı, çocukların ve ailelerin kanlarından daha değerli değil" yorumunda bulundu.

İsrail'in uzun süre önce Gazze'deki direniş gruplarıyla yaptığı ateşkesi bozduğunu ve anlaşmayı reddettiğine de değinen Heniye, şöyle devam etti:

"İsrail, sonunda Batı Şeria ve Kudüs'teki halkımıza karşı sergilediği kudurgan tavrını Gazze'ye saldırarak devam ettirdi. Saldırıyı başlatan düşman İsrail'dir. Biz kendi halkımızı savunuyoruz, dolayısıyla saldırıyı İsrail'in durdurması gerekir. Halkımız ve tüm ümmet için iftihar kaynağı olan şehitlerimizle, düşmanın tuzaklarını boşa çıkaran direniş ve azimleriyle, gurur duyuyoruz. Siyonist saldırılar başarısızlıkla sonuçlanacak ve bedeli ne olursa olsun Filistin halkı zafere ulaşacak."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER