ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Şubat 2014 Cumartesi 11:46

İspanya’da tarihi bir gün

İspanyada tarihi bir gün

İspanya adaletinde tarihi bir gün. İspanya Kraliyet ailesinden ilk kez bir kişi 'sanık' olarak mahkeme karşısına çıktı.


İspanya Kralı Juan Carlos’un küçük kızı Prenses Cristina, ‘karapara aklama ve vergi kaçakçılığı’ soruşturmasında bugün Palma mahkemesinde ifade veriyor.

Prenses mahkemeye arabayla mı yoksa yaya mı gelsin?” tartışmalarının yaşandığı duruşma başladı.

Ülke tarihinde ilk defa bir Kraliyet ailesi üyesinin sanık olduğu soruşturmaya ulusal ve uluslararası medya büyük ilgi gösteriyor. Bugünkü duruşma için 90 medya kuruluşundan 300 gazetecinin akredite olduğu bildirildi.

Prenses Cristina, eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin’le ortak olduğu bir şirkette yapıldığı öne sürülen yolsuzluklarla ilgisi olmadığını sorgu yargıcı Jose Castro’ya açıklamaya çalışacak.

Prenses ile Urdangarin’in yüzde 50-50 eşit ortak olduğu Aizoon şirketinin, Noos Enstitüsü adlı kâr amacı gütmeyen vakıf aracılığıyla 1 milyon Euro’nun üzerindeki kamu parasını zimmetine geçirdiği iddia ediliyor.

Yargıç Castro, Prenses’in şirketteki usulsüzlüklerde Maliye’ye karşı “kalkan” görevi üstlenmek ve onları görmezden gelmekle suçluyor.

Kapalı kapılar ardında başlayacak olan sorgulamada Hakim Jose Castro'nın 227 sayfalık iddianamesine göre Prenses Cristina, Palma Dükü eşi olan Inaki Urdangarin ile birlikte yarı yarıya ortak olduğu Aizoon adlı firma aracılığıyla vergi kaçırma, kamu fonlarını zimmete geçirme ve para aklama iddialarına cevap verecek. İspanya'da 'Noos olayı' olarak adlandırılan yolsuzluk soruşturmasına göre, Kralın damadı 2003-2007 yılları arasında kraliyet bağlantılarını kullanarak başkanı olduğu Noos Enstitüsü'nden yaklaşık 5.8 milyon Euro'yu kendi şirketleri Aizoon'a aktardığı öne sürülüyor. Sorgu hakimi Jose Castro'nun Prensesin yargılanmaması için yoğun siyasi baskılara uğradığı ancak Castro'nun "adalet önünde herkes eşittir" ilkesine uyarak bu sorgulamayı gerçekleştirdiği belirtiliyor. Hükümet çevreleri ise Kraliyet ailesinden birinin yargılanmasının uluslar arası alanda 'İspanya Markası'na zarar verebileceğini düşünüyor.

Prenses Cristina'nın savunmasına yapacak olan avukatların ise Prensese 'suçlamaları kocasının üzerine atmasını' tavsiye ettiler. İspanyol medyası Prensesin insanı bir tavır sergileyerek olaylardan haberdar olmadığı ve kocasına çok güvenmesinden dolayı böyle bir sorun yaşadığını mahkemeye söyleyeceğini yazdı. Sorgulamanın yapılacağı salonun tam karşısında asılı bulunan babası Kral Juan Carlos'un portresi karşısında hakimin sorularına cevap verecek olan Prensesin hapse girmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Gazeteler, mahkeme ile sanık avukatlarının daha önceden anlaşmaya vararak Prenses Cristina'nın bu davadan kamuyu zarara uğratmasından dolayı 600 bin avro para cezası ile kurtulacağını yazdı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER