ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Ekim 2014 Pazartesi 21:27

IŞİD'in kullandığı silahların kaynağı belli oldu

IŞİDin kullandığı silahların kaynağı belli oldu

Irak ve Suriye'de terör eylemleri ve katliamlarla korku salan IŞİD örgütünün kullandığı cephanenin yarıya yakınının ABD ve Çin yapımı olduğu belirlendi.


IŞİD'in kullandığı silahve cephanenin yaklaşık yarısının ABD ve Çin yapımı olduğu, bunlarla birlikte Rus ve Sırbistan menşeli silahların, örgütün kullandığı silahların toplamının yüzde 80'ini oluşturduğu tespit edildi.

IŞİD'den ele geçirilen silahlar ve örgütün kullandığı cephane örnekleri üzerinde Avrupa Birliği'nin desteğiyle;yaptığı incelemenin sonuçları, Irak ve Suriye hükümetleri ile bu ülkelerde bulunan örgütlere gönderilen silah ve mühimmatın IŞİD'in eline geçtiğini gösterdi. Araştırmada, örgütün kullandığı silahların yüzde 80'inin ABD, Çin, Rusya-Sovyetler Birliği ve Sırbistan yapımı olduğu ve bu silahların çoğunun Irak ve Suriye ordularına satıldığı belirlendi.

İncelenen askeri malzemenin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan ABD menşeli silah ve cephanenin, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlaması amacıyla Irak ordusuna verilen askeri malzemeler, Rusya-Sovyetler Birliği yapımı silah ve mühimmatın ise yıllar içinde Esed rejimine satılan askeri malzemeler olduğu tespit edildi.

Çin menşeli mühimmatın da ele geçirilen toplam malzemenin yüzde 26'sını oluşturduğu ve bu durumun Çin'in son yıllarda giderek artan miktarda silah ve mühimmat satışının sonucu olduğu ifade edildi.

İran menşeli cephaneler

Araştırma sonuçları, IŞİD'in cephaneleri arasında az miktarda da olsa İran yapımı silahların da bulunduğunu gösteriyor. Irak ordusundan ele geçirildiği sanılan bu askeri malzemenin İran'ın BMGK tarafından konulan silah satış ambargosunu delmiş olabileceği kuşkularını gündeme getirdi. 

Özellikle Irak ordusunun IŞİD'le mücadele etmeden silahlarını da bırakarak kaçmaları, ABD'nin, ellerinde ABD yapımı silahlar bulunan bir örgütle mücadele etmesine neden oluyor. 

Uzmanlar, bölgede emir-komuta içinde düzenli bir yapısı olmayan güvenlik güçleri ve örgütlere verilen silahların IŞİD örneğinde olduğu gibi terör örgütlerinin eline düşme riski taşıdığını belirtiyor. 

İncelemede IŞİD'in silah kaynakları arasında, Suriye'de Esed'e karşı mücadele eden diğer örgütlerden IŞİDsaflarına katılan savaşçıların getirdiği ve temin ettiği silahlar ile bu gruplardan satın alma yöntemiyle elde edilen silahlar da bulunuyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER