ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2014 Cuma 16:13

IŞİD'in kafa kesmeleri montaj mıydı?

IŞİDin kafa kesmeleri montaj mıydı?

IŞİD'in Suriye'de kaçırılan gazeteci James Foley'nin başının kesildiğini gösteren videonun CIA'in stüdyolarında hazırlandığı iddia edildi.


IŞİD, ilk duyulmaya başladığı andan itibaren 'Nereden çıktı bu adamlar?' sorusunu akıllara getirdi. İnternette birkaç tıklamayla bu örgütün CIA-Mossad tarafından yaratılmış bir proje olduğuna ilişkin binlerce yazı okuyabilirsiniz. Komploculara göre kafa kesme videoları bile stüdyo işi...

2010 yılında Washington Post gazetesi komplocuları çok mutlu edecek bir haber yayınladı. Haber CIA'nın 2010'da El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e benzer bir aktör ile çektiği sahte videoyu konu alıyordu. Videoda görülen sahte Ladin içki içiyor, erkeklerle seks yapıyordu. CIA, bu videoyu Irak'ta dağıtarak El Kaide içinde bir çatlak oluşturma amacındaydı. Ancak son anda videonun yayınlanmasından vazgeçildi. Amerikan istihbaratının 'amacına ulaşmak için' sahte video ve fotoğraflar yarattığı hep ileri sürülen bir teoriydi ama bunun gerçek olduğunu ilk kez bu gazete haberi ortaya koydu.

Şimdi ise benzer teoriler tüm dünyaya korku salan IŞİD için ortaya atılıyor. Bir anda yüzlerce Toyota arabayla ortaya çıkan bu siyah bayraklı adamlar nasıl oldu da kendi devletlerini kuracak kadar güçlü bir hale geldi? Örgüt üyelerine ayda 400 dolar verecek kadar büyük finansal güce nasıl ulaştılar? Tank gibi ağır silahları Esad ordusundan aldılar da bunları kullanmayı nasıl hemen öğrenebildiler? Nasıl dünya medyasıyla yarışır düzeyde ve HD kalitede videolara, dergilere imza atabiliyorlar? İşte bu sorular hep komplo teorisyenlerinin ekmeğine yağ sürdü. IŞİD'in aslında ABD'nin ve İsrail'in Orta Doğu hakimiyetini sağlamak için ortaya çıkarılmış bir yapay örgüt olduğu iddiası dillendirildi.

IŞİD'in Musul'da bir cami önündeki meydanda infaz ettiği peşmerge askerinin videosunda da aynı teknolojinin kullanıldığı, görüntünün stüdyoda çekilip cami görüntüsünün önüne montajlandığı belirtiliyor.

ABD'den Avustralya'ya, Japonya'ya kadar birçok ülkede yaşayan komplo teorisyenlerinin bu konu hakkında yazacak bir şeyleri var. Japonlar yazmakla kalmayıp işi IŞİD'in (CIA'nın) Greenbox stüdyosunun illüstrasyonunu yapmaya kadar götürdü.

IŞİD'in kafasını keserek geçen Ağustos'ta infaz ettiği ilk batılı rehine olan ABD'li gazeteci James Foley'in cesedini 1 milyon dolara satmak istediği iddia edildi. Militanlar, ailesine cesedin gerçekten Foley'e ait olduğunu kanıtlamak için DNA örneği verebileceklerini, üstelik bunu da Türkiye sınırından teslim edebileceklerini açıkladı.

GREENBOX TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Greenbox adından da anlaşılacağı gibi yeşil bir ortama verilen isim. Bu ortam genellikle perde ile sağlanıyor. Yani yeşil bir perdeyi stüdyonuza güzel bir şekilde uygularsanız sizin de bir "Greenbox"ınız olur.

Bluebox'da aynı sistemin mavi olanıdır. Ama genellikle kullanılan sistem greenbox'dır. Çünkü insan üzerinde en az bulunan renklerden birisi yeşildir. Greenbox ve bluebox, "Chroma Key" adlı bir tekniğe hizmet ederler. Bu teknik ile görüntüdeki bir rengi silip, yerine istediğimiz görüntüyü koyulabilir. Örneğin bir patlama sahnesi var. Patlayan bir arabanın önünde duran birisi patlamadan etkilenip havaya uçacak. Bu sahneyi çekmek için öncelikle yeşil perdenin önüne adamımızı koyarız ve adamımız da patlamadan etkilenmiş gibi atlar. Uygun şartlarda bu görüntüyü çektikten sonra chroma key yöntemiyle yeşil kısmı silip oraya patlama sahnesini koyabiliriz. Böylece adamımız patlayan arabanın önündeymiş gibi görünür.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER