ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2014 Cuma 13:00

IŞİD nerede kuruldu?

IŞİD nerede kuruldu?

The Guardian gazetesi, IŞİD'in kuruluş yeri olarak o kampları adres gösterdi.


IŞİD'in köklerini araştıran İngiliz The Guardian gazetesi, örgütün ABD işgalinin ardından Irak'taki esir kamplarında kurulduğunu yazdı. Gazete söz konusu kampların militan yetiştiren birer fabrikaya dönüştüğünü iddia etti.

İngiliz The Guardian'ın haberine göre, 2003'te Irak'ı işgal eden ABD'nin Basra'nın güneyinde kurduğu Bakka kampı terör örgütü IŞİD'in doğum yeri oldu.

Bakka kampına kapatılan militanlar bu kamptan daha bilenmiş ve örgütlü biçimde çıktılar ve IŞİD'i kurdular.

Gazeteye bilgi veren ve Ebu Ahmed olarak tanıtılan militan, kamptaki militanların kendi aralarında hiyerarşi kurduklarını ve El Kaideci Zarkavi dahil kilit liderlerin bu kadrolardan çıktığını anlattı.

 

 

KAMPLAR OLMASA IŞİD'DE OLMAZDI

Militan Ebu Ahmed: ''ABD kampları olmasa IŞİD de olmazdı. Bu kamplar fabrika gibi terörist imal etti'' dedi.

Ebu Ahmed'e göre militanlar, kamptan çıktıktan sonra örgütlenmek için birbirlerinin adres ve telefonlarını iç çamaşırlarının lastiklerine yazdı.

Ebu Ahmed 2008'de Bakka esir kampından çıktıktan sonra bu şekilde üzerinde taşıdığı telefonu arayarak örgütle buluştu.

2008-2011 arasında ABD işgali bitip kamplar boşalırken, Bağdat'ın ve ABD'nin dikkati El Kaide'nın Irak örgütlenmesiydi. Bağdadi bu ara sessiz kaldı. El Kaide'ye darbe vurulunca Bağdadi hareket alanı buldu

Ebu Ahmed, ABD hapishanelerinden çıkan Sünni militanların ve yabancıların Şam yönetiminin desteğiyle ABD'ye karşı savaştıklarını da anlattı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER