ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2014 Salı 11:06

IŞİD, en büyük zararı Türkiye’ye mi verecek?

IŞİD, en büyük zararı Türkiyeye mi verecek?

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Genel Sekreteri Bedir Camus, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Suriye ve Irak’taki ilerleyişini “afet” olarak nitelendirdi.


Halep’in de IŞİD’in eline geçmesinin an meselesi olduğunu ifade eden Camus, radikal örgütün en çok Türkiye’ye zarar vereceğini söyledi. Türkiye’nin bölge politikasını yeniden gözden geçirmesini isteyen Camus’a göre IŞİD durdurulmazsa Türkiye için istenmeyen gelişmeler yaşanabilir.

SMDK Genel Sekreteri Bedir Camus, Cihan Haber Ajansı’na verdiği mülakatta IŞİD’in arkasındaki güçleri, hedefleri, bölge ve özellikle Türkiye için oluşturduğu tehlike konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

IŞİD’i İran ve Suriye istihbaratının profesyonelce yönlendirdiğini savunan SMDK Genel Sekreteri, radikal örgütün bölgede Türkiye dahil sınırları tanımayacağını belirtti. Camus, “IŞİD; Türkiye’de, Suudi Arabistan’da, Ürdün’de olacak. Ancak IŞİD İran’da olmayacak. İran’la çatışmayacak. Çünkü, bunun planları yapılmış, onu yöneten de İran’dır.” iddiasında bulundu.

Bedir Camus, IŞİD’in Irak ve Suriye’de hızla ilerlemesinin “tehlike ötesi” bir durum olduğuna dikkat çekerek, sürecin felakete doğru gittiğini söyledi.

IŞİD’in sanıldığı gibi ne Suriye ne de Irak yönetimlerine karşı savaştığını belirten Camus, “Irak’ta bir devrim var. IŞİD bunun çok küçük bir parçasını oluşturuyordu. Kaldı ki Irak’ta Maliki ile aşiretler çatıştı. Silah ve bankaları ele geçiren ise IŞİD oldu. Suriye’de Deyr-i Zor başta olmak üzere birçok yerde yönetimin uçakları IŞİD’i vurmuyor. Aksine onlarla savaşan Özgür Suriye Ordusu’nu vuruyor. Açıkça görülüyor ki yönetimle aralarında bir koordinasyon var. Birkaç defa göstermelik olarak bazı yerler vuruldu; Esed sırf ‘IŞİD ile savaşıyoruz’ denilsin diye. IŞİD’in bir stratejisi var; bu stratejiyi de İran ve Esed yönetimi belirliyor.” dedi.

“IŞİD, ÖNCELİKLE SİLAH VE PARAYA ULAŞMAK İSTİYOR”

SMDK Genel Sekreteri Bedir Camus, IŞİD’in öncelikli olarak para, petrol ve silah elde etmeye çalıştığına dikkat çekti. “Musul’a girdiklerinde ilk hedefleri bankaydı.” diyen Camus, “Amaçları burada bulunan paralara el koymaktı. Ardından silahları almak. Buradaki silahları ve paraları alarak Suriye’ye götürdüler. Ardından IŞİD’in Deyr-i Zor’daki ilerleyişi bunu takip etti. Bu silahları Musul’dan 600 kilometre uzaktaki Rakka’ya taşıdılar. Scud füzeleri gibi birçok silahları taşıdılar. Ancak tüm bunları ABD’nin radarları görmedi. ABD ve dostlarımız bizi hayal kırıklığına uğrattı” diyerek sitemde bulundu.

“IŞİD AĞIR SİLAHLARA SAHİP OLDU, ÖSO’NUN İFTARINI AÇACAK YİYECEĞİ YOK”

Diğer taraftan ABD ve Batı’nın Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) ağır silah vermemesini sert sözlerle eleştiren Camus, kendilerine verilmeyen silahlara IŞİD’in sahip olduğunu anlattı. Camus, “Yanlış yerlere ulaşır endişesiyle bize etkili silahların verilmesini engelliyorlar. Ancak, şu an tüm ağır silahlar ‘yanlış eller’ tabir ettikleri grupların elinde. Buradan şunu sormak istiyorum; onların bahsettiği tehlikeli taraf Suriye’de Esed yönetimini devirip demokratik bir devlet kurmak isteyen Özgür Suriye Ordusu mu? Doğru taraf IŞİD mi oluyor? IŞİD şu an tüm ağır silahlara sahip. Peki bu silahlar, bu paralar nasıl IŞİD’in eline ulaştı? Bizim askerlerimiz ise iftarını açacak ekmek bile bulamıyor. Özgür Suriye Ordusu, IŞİD ile iki aydır hafif silahlarla savaşıyor. Artık savaşımızın yüzde 90’ını IŞİD ile çatışmalar oluşturuyor. Her iki tarafla savaştığımız için Esed ordusuyla mücadelemiz düştü.” şeklinde konuştu.

IŞİD’İN NE İNSANLIKLA NE DE İSLAM İLE ALAKASI VAR

IŞİD’in acımasız bir örgütü olduğunu anlatan Bedir Camus, girdiği bölgelerde kadın, çocuk ayırmadan katliamlar yaptığını söyledi. Camus, hilafet ilan eden IŞİD için ise “Bunların ne dinle ne diyanetle ne İslam ne de insanlıkla alakaları var.” ifadelerini kullandı.

IŞİD’in sadece Irak ve Suriye için değil, başta Türkiye olmak üzere tüm bölge için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Camus, bu ilerleme karşısında herhangi bir stratejinin olmamasından yakındı.

IŞİD ÜYELERİ AVRUPA VE TÜRKİYE HAVAALANLARINDAN ELLERİNİ, KOLLARINI SALLAYARAK GEÇİYOR

Camus, IŞİD ile ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Biz şu an tüm dostlarımıza, Araplara, Batılılara, ABD’ye ve Türkiye’ye stratejiniz nerede diye soruyoruz. Biz şu an bu savaşta aciz kaldık. Bu sadece Suriye halkının savaşı değil. Bu hem bizim, hem Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan halklarının savaşıdır. Bu hem bölge hem de tüm dünya için tehlikeli bir durum. Avrupa nerede? Bunların çoğu (IŞİD) Avrupa ülkelerinden geliyor. Afganistan giysileri giyerek uçaklara atlayıp, Avrupa havaalanlarına, Türkiye havaalanlarına gidiyorlar. Onlara kimse nereye gittiklerini sormuyor. Bunların sayıları binlerle ifade ediliyor.”

TÜRKİYE, POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

Suriye’de yaptığı katliamlar sebebiyle çok sayıda aşiretin IŞİD’e biat etmek zorunda kaldığını kaydeden Camus, biat etmeyenlerin kafaları kesildiği için halkın biattan başka seçeneği kalmadığını söyledi.

“Biz tüm dostlarımıza çağrıda bulunmak istiyoruz. Türkler, Körfez ülkeleri ve ABD’ye politikalarını gözden geçirme çağrısında bulunuyoruz. “ diyen SMDK Genel Sekreteri, ÖSO’ya acil olarak silah girişine izin verilmesini istedi.

IŞİD’E İRAN BANKALARINDAN PARA GELDİ

IŞİD’in arkasında İran’ın olduğunu savunan Camus, ilginç bir iddia daha ortaya attı. Camus, IŞİD’e Musul’a girmeden İran ve Tahran bankalarından geldiğini ileri sürdü. “Büyük bir facia ile karşı karşıyayız” diyen Bedir Camus, “Tekrar ediyorum; biz dostlarımızdan ABD, Arabistan, Körfez ülkeleri ve Türkiye’den bir an önce toplanıp harekete geçmelerini istiyoruz. Halep düşmenin eşiğine geldi. Tankları, füzeleri ağır silahları olan IŞİD’e karşı ÖSO’nun kaleşnikofla karşı koyacak durumu kalmadı. Bizden bir mucize ortaya koymamız isteniyor. Eğer dostlarımız adım atmazsa facia kapıda. IŞİD Türkiye sınırlarında durmayacak.” diye uyardı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER