ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Eylül 2014 Pazartesi 15:13

İran’dan ABD’ye IŞİD yanıtı

İrandan ABDye IŞİD yanıtı

Dini lider Ayetullah Hamaney: "Hastanede yattığım son birkaç gün içinde ABD’lilerin açıklamaları iyi bir eğlence aracı oldu.”


 

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin IŞİD’le mücadele için İran’a işbirliği teklif ettiğini, kendisinin buna karşı çıktığını açıkladı.

Geçirdiği cerrahi operasyonunun ardından bugün hastaneden taburcu edilen Hamaney, hastane çıkışında devlet televizyonuna kısa bir açıklama yaptı.

Hastanede yattığı bir hafta boyunca "yeni bir hobi edindiğini" söyleyen Hamaney, “Hasta yatağında geçirdiğim son birkaç gün boyunca ABD’nin IŞİD'le mücadele konusundaki açıklamalarını takip ettim. Gerçekten eğlenceliydi” ifadesini kullandı.

ABD’nin IŞİD'le mücadele stratejisini ve bunun için kurulacak koalisyonu “absürt ve içi boş” olarak nitelendiren Hamaney, "koalisyonun IŞİD'le mücadeleden daha farklı hedefler peşinde olduğu" görüşünü dile getirdi.

İran’ın IŞİD'le mücadele için kurulacak koalisyona davet edilip edilmeyeceğine yönelik ABD makamları tarafından yapılan açıklamaların "yalan ve tezat dolu olduğunu" söyleyen Hamaney, ABD Dışişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün İran’ın bu koalisyona davet edilmeyeceği yönündeki açıklamalarına ilişkin, “ABD’nin bu topluca gerçekleştirilecekleri yanlış ve kanunsuz işe İran’ın katılmasından umudunu kesmesi bizim için iftihardır. Bundan daha fazla gurur duyamazdım” diye konuştu.

"Meselenin perde arkasının daha farklı olduğunu" söyleyen Hamaney, şunları kaydetti:

“ABD, Irak Büyükelçiliği aracılığıyla Irak büyükelçimize IŞİD'le mücadele konusunda ortak bir toplantı düzenleme teklifinde bulundu. Ülke içinde bazı yetkililer bu konuda bir sakınca görmeseler de ben buna karşı çıktım. ABD ile işbirliği yapmıyoruz çünkü ABD’nin elleri ve niyeti kirli. Bu durumda ABD ile işbirliği yapmamız söz konusu olamaz.

İran’ı davet etmeyeceklerini açıklayan ABD Dışişleri Bakanı’na gelince; Bu bakanın kendisi de şahsen Dışişleri Bakanımız Muhammed Cevad Zarif’e yine işbirliği önerisinde bulundu. Zarif de aynı şekilde öneriyi reddetti.”

İran’ın IŞİD'le mücadelede ABD ile hiçbir zaman işbirliği yapmayacağının altını çizen Hamaney, “İran daha ilk günden itibaren ABD’nin içinde olduğu bir koalisyonda yer almayacağını ilan etmesine rağmen onlar hala İran’ı davet etmeyecekleri yalanlarını söylüyorlar” şeklinde konuştu.

“ABD daha önce de birkaç ülkenin katılımıyla Suriye’ye karşı böyle bir koalisyon oluşturmuştu ancak hiçbir şey yapamadı” ifadesini kullanan Hamaney, Irak konusunda da durumun bundan farklı olmayacağını söyledi.

"ABD’nin aslında IŞİD ile mücadele gibi bir derdi" olmadığını ifade eden Hamaney, “Gerçek şu ki, ABD sadece Pakistan’da kurulu bir hükümet ve güçlü bir ordu bulunmasına rağmen izinsiz bir şekilde bu ülkenin topraklarına girip bir çok noktayı bombaladıkları gibi aynı senaryoyu Irak ve Suriye’de gerçekleştirmek için bahane arıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Hamaney, “ABD’liler böyle bir girişimde bulunurlarsa Irak’ta son 10 yılda karşı karşıya kaldıkları sorunlarla bir kez daha yüzleşmek zorunda kalacağını bilmeliler” uyarısında bulundu.

Ayetullah Hamaney söyleşinin sonunda, “Sonuç olarak hastanede yattığım son birkaç gün içinde ABD’lilerin açıklamaları iyi bir eğlence aracı oldu” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER