ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2014 Cuma 16:08

İran'a nükleer balans ayarı

İrana nükleer balans ayarı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius,"İran sivil nükleer enerji hakkına sahiptir ancak nükleer bomba üretmeye değil" dedi.


İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, nükleer müzakerelere katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'ya geldi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, nükleer müzakerelere katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'ya geldi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, nükleer müzakerelere katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'ya geldi. Hammond ve Fabius, nükleer müzakerelerin yürütüldüğü Coburg Otel'de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fabius, iyi, güvenli ve istikrarlı bir anlaşmaya ulaşabilmek için geldiğini belirterek, İran'ın bir anlaşma yapma fırsatını değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Bir anlaşmaya ulaşmak için çok az zamanlarının kaldığını, ikili ve üçlü görüşmeler gerçekleştireceklerini belirten Fabius, "İran sivil nükleer enerji hakkına sahiptir ancak nükleer bomba üretmeye değil" dedi.

Hammond ise bazı ilerlemeler kaydetmeye kararlı olduklarını belirterek, müzakere konularının zor ve teknik olarak karmaşık olduğunu ifade etti. Her iki tarafın da bir anlaşmaya ulaşmak istediğini, hiç kimsenin kötü bir anlaşma istemediğini vurgulayan Hammond, 5+1 ülkelerinin İran'dan daha fazla esnek olduklarını aktardı.

İran için ödül çok fazla.

Mümkün olan en iyi anlaşmaya ulaşabilmek için çok çalışacaklarını belirten Hammond, "İran için ödül çok fazla. Dondurulmuş varlıklara ulaşım, dünya ile özgürce ticaret ve uluslararası toplumla ilişkiler. Yani İran için masada çok büyük bir ödül var" dedi.

Hammond, bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı konusunda halen karamsar olup olmadığı sorusuna, "Ben gerçekçiyim. Umut ediyorum. Çok az zamanımız kaldı. Önümüzdeki 72 saat içinde anlaşmanın temel prensiplerini tamamlamaya çalışacağız" diye konuştu.

Dün akşam Viyana'ya gelen ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve 5+1'in Başmüzakerecisi Catherine Ashton ile üçlü görüşme gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, öğlen Zarif ve Ashton ile yeniden bir araya geldi.

İranlı kaynaklar, İran Dışişleri Bakanı Zarif'in, akşam, siyasi liderlerle müzakerelerde gelinen noktayı değerlendirmek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere İran'a gidip döneceğini belirtiyor.

Müzakerelerde taraflar arasında "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörlerinin durumu, nükleer işbirliği ve yaptırımlar" konularında farklılıklar bulunuyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak taraflar arasında farklılıkların giderilememesi üzerine müzakerelerin 24 Kasım 2014 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmişti.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER