ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Ekim 2013 Perşembe 17:16

İran uranyum üretimini durdurdu

İran uranyum üretimini durdurdu

İran ABD'nin uranyum konusunda sözünü dinledi.


İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni, Tahran’ın orta ölçekli uranyum üretimini durdurduğunu açıkladı.

URANYUM ÜRETİMİ DURDU

İran meclisinin resmi nitelikli haber sitesi ICANA'ya konuşan Nakavi, 'Tahran’daki nükleer tesise yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş yakıta ihtiyaç vardı ancak gerekli yakıt temin edilmiştir ve artık bu oranda uranyum zenginleştirmeye gerek kalmamıştır ve üretimi yapılmamaktadır' açıklamasında bulundu.

İranlı parlamenter, yüzde 20 uranyum zenginleştirme çalışmalarının ne zaman son bulduğuna ilişkin bilgi vermedi.

DÜŞMANLAR DOST OLUYOR

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimi ile yeni bir müzakere sürecine giren ABD, yurtdışında bulunan İran'a ait dondurulmuş fonları Kongre'deki dirence rağmen serbest bırakmaya hazırlanıyor.

YILDA 75 MİLYAR DOLAR GELİR

Eylülde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer programında atacağı somut adımlar karşılığında İran'ın üzerindeki ekonomik yaptırımları azaltmayı vaat etmişti. Başkan Obama'nın bu nedenle İran'ın yurtdışında petrol satışına izin vererek yılda 50 ila 75 milyar dolar bir geliri serbest bırakmak istediği belirtildi.

Obama'nın adımına Cumhuriyetçiler karşı çıkıyor. Tartışmalı haberleriyle bilinen DEBKAfile sitesi ise Obama'nın muhalefete karşı özel yetkili Başkanlık emirlerini kullanacağını iddia etti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER