ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 12:09

İran lideri Ruhani: Azerbaycan ile birlikte Avrupa'ya açılacağız

İran lideri Ruhani: Azerbaycan ile birlikte Avrupaya açılacağız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan ile geliştirecekleri işbirliği köprüleriyle Avrupa'ya açılmayı amaçladıklarını bildirdi.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan ile geliştirecekleri işbirliği köprüleriyle Avrupa'ya açılmayı amaçladıklarını bildirdi. Azerbaycan'ın da İran üzerinden güney denizlere ve okyanuslara kapı aralayabileceğini belirten Hasan Ruhani,'' Birlikte bu dehlizi geliştirmeli ve iyi istifade etmeliyiz. Birbirimize destek vererek inşa edebileceğimiz Gazvin- Reşt ve Reşt- Astara demiryolu hattıyla Karadeniz'e, Avrupa'ya Rusya'ya birlikte açılabiliriz.''dedi.

Resmi temaslarda bulunmak amacıyla dün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gelen Hasan Ruhani, mevkidaşı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Bakü ile Tahran arasındaki ilişkilerinin masaya yatırıldığı ikili görüşmeden sonra liderler, heyetler arası görüşmeye de katıldı. Daha sonra Aliyev ve Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Hasan Ruhani, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin bölge güvenliğine ve ekonomik refahın artmasına katkı sağladığını söyledi. Ruhani iki komşu ülke olan İran ve Azerbaycan'ın coğrafi konumları itibariyle çok önemli ticaret koridorunda yer aldığını ve birbirleri için köprü rolü üstlendiğinin altını çizdi. Ruhani '' Biz Umman körfezinden Hint Okyanusu'ndan Asya'dan Avrupa'ya kadar bütün köprülerimizi birleştirebiliriz. Biz Azerbaycan ve Kafkasya üzerinden Avrupa'ya, Azerbaycan'da bizim üzerimizden güney denizlerine inebilir.''dedi.

Ruhani İran'ın Azerbaycan'ı birçok uluslararası teşkilatlarda memnuniyetle desteklediğini hatırlatarak Azerbaycan'ın da İran'ı özellikle uranyumun zenginleştirilmesi programı ve nükleer enerjinin barış amacıyla kullanılması konusunda verdikleri destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de konuşmasında İran ile ülkesinin ilişkilerinin tarihi temeller üzerinde inşa edildiğini, her geçen gün yükselen bir ivme ile geliştiğini ifade etti. İki ülke arasında gerçekleştirilen görüşmelerde; özellikle petrol, doğal gaz, enerji, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi, lojistik iletişim teknolojileri konuları ile Güney- Kuzey ticaret koridorunun kurulması konuları üzerinde durduklarını bildirdi.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI

Azerbaycan ve İran ilişkilerini geliştirmeye yönelik 4 konuda anlaşma imzalandı. İki ülke liderinin de hazır bulunduğu imza töreninde; yenilenebilir enerji, maliye bakanlıkları arasında işbirliği memorandumu, sahil güvenlik ve sınırların muhafazası, iletişim ve telekomünikasyon teknolojileri konusunda işbirliği anlaşmaları imzalandı.





KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER