ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Haziran 2014 Pazar 16:00

Irak'ta yaşanan şiddetin kaynağı ne?

Irakta yaşanan şiddetin kaynağı ne?

İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, Irak'ya yaşanan şiddet olaylarının kaynağını 2003 yılında yaşanan olaylara bağladı.


Irak savaşının kilit isimlerinden, İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, "Irak'taki mevcut şiddetin 2003 yılındaki işgalin sonucu olduğu yönündeki görüşlerin yanlış olduğunu" söyledi.

Ortadoğu'daki karöaşanın nedeni

İngiliz Sky haber kanalına konuşan Blair, Batı'nın Beşşar Esed'e karşı yeterli müdahalede bulunamamasının ve Libya'daki hataların terör ve karmaşanın Ortadoğu'ya yayılmasına neden olduğunu ifade etti. Blair, şöyle konuştu:

"Bazı insanlar, 'eğer 2003 yılında Saddam'dan kurtulmasaydık, bugün Irak'taki mevcut problemle karşı karşıya kalmazdık' diyecektir. Bunun kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü 2011 yılından bu yana Tunus, Libya, Yemen, Mısır, Bahreyn ve Irak'ın komşusu Suriye'de Arap devrimleri yaşandığını gördük. Eğer 2003'te Saddam'ı bıraksaydık, neler olacağını görürdük. Suriye'de Beşşar Esed'i bıraktık. Sonuca baktığınızda, Suriye'de üç yılın ardından ölen insanların sayısı Irak ile aynı. 9 milyon kişi Suriye'de yerlerinden edildi, tüm bölgede kargaşa ve istikrarsızlık var."
Suriye'deki durumun "İslamcı militanların" güçlenmesine neden olduğunu savunan Blair, Batı'nın bir şeyler yapması gerektiğini, aksi halde teröristlerin Batı'yı hedef alacağını söyledi. Blair bununla Irak'a 2003 yılındaki gibi asker gönderilmesi şeklinde "geniş çaplı bir müdahaleyi" kastetmediğini ancak ülkesinin mevcut krize müdahil olması gerektiğini ifade etti.

Saddam koltuğunda kalsaydı

Tony Blair, İngiliz yayın kurumu BBC'ye de benzer açıklamalarda bulundu. Blair, "2003 yılında Saddam'ı koltuğunda bırakmış olsaydınız, 2011 yılı geldiğinde ve Tunus, Libya, Yemen, Bahreyn, Mısır ve Suriye'de Arap devrimleri olurken, Irak'ta hala büyük bir sorununuz olacaktı. Doğrusunu söylemek gerekirse şu anda Esed ile olup bitenlere bakarsanız, bir diktatörü yerinde bırakırsanız neler olacağını görebilirsiniz. Sorunlar ortadan kaybolmuyor" dedi.

Suriye'deki iç savaşın kötü bir yan etkisi 

Kendisine ait web sitesinde "Irak, Suriye ve Ortadoğu" başlığıyla yer verdiği bir yazıda da konuya değinen Blair, "Irak'ta şu anda yaşananların, Suriye'deki iç savaşın kötü bir yan etkisi olduğunu ve tahmin edilebilir olduğunu" kaydetti. Blair ayrıca Batı'nın Suriye ile ilgili stratejisini yeniden düşünmesi ve Irak hükümetinin mevcut durumla mücadelesini desteklemesi gerektiğini belirtti.

"Teröre karşı savaşın"

61 yaşındaki Tony Blair, 2001 yılında "teröre karşı savaşın" başlamasıyla dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un dış politikasını savundu ve 2001'de Afganistan'ın işgali ile 2003'te Irak'ın işgalinde ülkesinin bu ülkelere asker gönderilmesi kararının arkasında yer aldı.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER